Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Baydar, İmam Hatiplileri sordu

SİYASET 13.08.2017 - 12:12, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3936+ kez okundu.
 

Baydar, İmam Hatiplileri sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, üniversiteye giriş oranlarında İmam Hatip mezunlarının seviyesi yerlerde sürünürken, işe başlama konusundaki seviyelerinin yüksek olmasını neyle bağdaştırıyorsunuz?” diye sordu.

AYDIN- TBMM Başkanlığı’na, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, sorularını yöneltmeden önce, üniversiteye yerleşmeyle ilgili tespitlerini anlattı. Baydar, şunları söyledi: “Anadolu Lisesi mezunu 396 bin adaydan 138 bini (yüzde 34), Fen Lisesi mezunu 22 bin adaydan 12 bini (yüzde 54) bir lisans programına yerleşirken, 222 bin 925 İmam Hatip Lisesi mezunundan sadece 40 bini (yüzde 17) lisans tercihlerine yerleşmiştir. ÖSYM, duyurulan zamandan saatler sonra olsa da 2017 yükseköğretim merkezi yerleştirme sonuçlarını açıklamıştır. 2017’de tercih yapma hakkı bulunan 1.8 milyon adaydan sadece yarısının tercih yapması dikkat çekmiştir. Lise son sınıfta sınavlara giren 960 bin adaydan sadece 208 bini lisans programlarına yerleşirken, 625 bininin hayali seneye kalmıştır. 5 İmam Hatipli’den 1’i üniversiteye yerleşebilmiştir. Devlet, vakıf, KKTC ve diğer ülkelerdeki üniversitelerdeki toplam 473 bin lisans kontenjanın 50 bin 817’si, önlisans düzeyinde de 436 bin kontenjandan 163 bin 613’ü boş kalmıştır. 2017’de üniversiteye girmek için ÖSYM’ye başvuran 2 milyon 265 bin adaydan 825 bini lisans, önlisans ve açıköğretim fakültesi programlarından birine yerleşmiştir.” CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar’ın yanıtlanmasını istediği soruları şöyle: “1-          İmam Hatip Lisesi mezunlarının üniversite yerleşme konusunda başarı ortalaması açık bir şekilde düşükken hala okulların İmam Hatip Liseleri’ne dönüştürülmesine devam edecek misiniz? 2-            Bu sonuçlara bakarak, binlerce velinin ve öğrencinin itirazlarına rağmen çevirdiğiniz İmam Hatip Liselerini eski haline dönüştürmeyi düşünüyor musunuz? 3-            Üniversiteye giriş oranlarında İmam Hatip mezunlarının seviyesi yerlerde sürünürken işe başlama konusundaki seviyelerinin yüksek olmasını neyle bağdaştırıyorsunuz? 4-            Üniversite yerleştirme konusunda bu vahim tablonun giderilmesi konusunda bakanlığınızca herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonuçları ne olmuştur? Yapılmamışsa yapmayı düşünüyor musunuz? 5-            Bu sonuçlara bakarak, 4+4+4 gibi çağdışı bir sistemin ülkemizde uygulamaya geçmesi için hükümete akıl hocalığı yapan yandaş sendika Eğitim- Birsen dışında, eğitim ve öğretim konularında artık başka sendika ve STK'lardan da görüş almayı düşünüyor musunuz?”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, üniversiteye giriş oranlarında İmam Hatip mezunlarının seviyesi yerlerde sürünürken, işe başlama konusundaki seviyelerinin yüksek olmasını neyle bağdaştırıyorsunuz?” diye sordu.

AYDIN- TBMM Başkanlığı’na, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, sorularını yöneltmeden önce, üniversiteye yerleşmeyle ilgili tespitlerini anlattı. Baydar, şunları söyledi:

“Anadolu Lisesi mezunu 396 bin adaydan 138 bini (yüzde 34), Fen Lisesi mezunu 22 bin adaydan 12 bini (yüzde 54) bir lisans programına yerleşirken, 222 bin 925 İmam Hatip Lisesi mezunundan sadece 40 bini (yüzde 17) lisans tercihlerine yerleşmiştir. ÖSYM, duyurulan zamandan saatler sonra olsa da 2017 yükseköğretim merkezi yerleştirme sonuçlarını açıklamıştır. 2017’de tercih yapma hakkı bulunan 1.8 milyon adaydan sadece yarısının tercih yapması dikkat çekmiştir. Lise son sınıfta sınavlara giren 960 bin adaydan sadece 208 bini lisans programlarına yerleşirken, 625 bininin hayali seneye kalmıştır.

5 İmam Hatipli’den 1’i üniversiteye yerleşebilmiştir. Devlet, vakıf, KKTC ve diğer ülkelerdeki üniversitelerdeki toplam 473 bin lisans kontenjanın 50 bin 817’si, önlisans düzeyinde de 436 bin kontenjandan 163 bin 613’ü boş kalmıştır. 2017’de üniversiteye girmek için ÖSYM’ye başvuran 2 milyon 265 bin adaydan 825 bini lisans, önlisans ve açıköğretim fakültesi programlarından birine yerleşmiştir.”

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar’ın yanıtlanmasını istediği soruları şöyle:

“1-          İmam Hatip Lisesi mezunlarının üniversite yerleşme konusunda başarı ortalaması açık bir şekilde düşükken hala okulların İmam Hatip Liseleri’ne dönüştürülmesine devam edecek misiniz?

2-            Bu sonuçlara bakarak, binlerce velinin ve öğrencinin itirazlarına rağmen çevirdiğiniz İmam Hatip Liselerini eski haline dönüştürmeyi düşünüyor musunuz?

3-            Üniversiteye giriş oranlarında İmam Hatip mezunlarının seviyesi yerlerde sürünürken işe başlama konusundaki seviyelerinin yüksek olmasını neyle bağdaştırıyorsunuz?

4-            Üniversite yerleştirme konusunda bu vahim tablonun giderilmesi konusunda bakanlığınızca herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonuçları ne olmuştur? Yapılmamışsa yapmayı düşünüyor musunuz?

5-            Bu sonuçlara bakarak, 4+4+4 gibi çağdışı bir sistemin ülkemizde uygulamaya geçmesi için hükümete akıl hocalığı yapan yandaş sendika Eğitim- Birsen dışında, eğitim ve öğretim konularında artık başka sendika ve STK'lardan da görüş almayı düşünüyor musunuz?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.