Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Başkan Akın’dan zeytin hasadı uyarısı

EKONOMİ 18.10.2017 - 14:54, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2593+ kez okundu.
 

Başkan Akın’dan zeytin hasadı uyarısı

Germencik Ziraat Odası Başkanı Ümmet Akın, zeytin hasadının başlayacağı bu günlerde çiftçilere önemli uyarılarda bulundu.

AYDIN- Germencik Ziraat Odası Başkanı Ümmet Akın, "Zeytin hasadı, zeytin üretiminde en önemli maliyet unsurudur. Hasadın yapılma şekli ve zamanı; ağacın verimliliğini ve ürünün kalitesini birinci dereceden etkilemektedir. Bununla birlikte zeytin bakımında uygulanan doğru teknikler de zeytin rekoltesini olumlu etkilemekte" dedi. Günümüzde halen zeytin hasadının büyük ölçüde sırıkla yapıldığını, makinelerle hasadın sınırlı olduğunu fakat bununda gittikçe yaygınlaştığına dikkat çeken Akın, "Sofralık olarak değerlendirilecek zeytinlerin hasadında, özellikle danelerin zedelenmemesi önemlidir. Bu durum dikkate alınarak sofralık zeytinler elle sıyırma ve dal sarsıcı hasat makineleri kullanılarak hasat edilebilir. Yağlık zeytinlerin hasadında ise tüm hasat yöntemleri kullanılabilmektedir" şeklinde konuştu. HASAT DOĞRU ZAMANDA YAPILMALI Zeytinlerin sofralık veya yağlık olarak değerlendirilerek hasadın ona göre yapılması gerektiğine vurgu yapan Akın, şunları söyledi: "Yeşil sofralık zeytin hasadı meyvelerin sarımsı, yeşil renge döndüğü dönemde (Eylül sonu-Kasım), siyah sofralık ise kararmanın kabuktan meyve etine geçtiği dönemde (Kasım ayı ve sonrası) yapılmalıdır. Yağlık zeytinler ise yeşilden pembeye döndüğü dönemde (Ekim-Kasım) erken hasat olarak veya ağaçtaki zeytinlerin çoğunluğunun siyahlaşmasından itibaren (Kasım-Aralık) yapılabilir. Hasat edilen ürünler evde veya bahçede fazla bekletilmemeli ve fabrikaya götürürken kasa kullanılmasının çuvala göre daha iyi bir yöntem olduğunun unutulmaması kasa içerisinde bulunan zeytinler fabrikada bekleme esnasında iyi havalanmakta, daneler ezilmeden ve bozulmadan korunmuş olarak daha uzun süre muhafaza edilmektedirler. Zeytinler fazla bekletilmemeli 10-15 saat içerisinde işlenmelidir. İşlemede gecikmeler yaşanacağı anlaşıldığı zaman zeytinler, serin ve havadar depolarda altları ızgaralı, ahşaptan yapılı yüksek yerlerde 2-3 gün bekletilebilir." Akın, "Hasat bittikten sonra ağaçlardaki meyve sapı bağlantı yarası ile darbe, sürtünme vb. gibi nedenlerin yol açtığı diğer yaralarda Zeytin Dal Kanseri hastalığı ile Zeytin Yara Koşnili zararlısının yerleşmesinin önlenmesine yönelik hazır bakırlı ilaçlardan birisi veya bordo bulamacı ile zeytin ağaçlarımız ilaçlanmalıdır" dedi.
Germencik Ziraat Odası Başkanı Ümmet Akın, zeytin hasadının başlayacağı bu günlerde çiftçilere önemli uyarılarda bulundu.

AYDIN- Germencik Ziraat Odası Başkanı Ümmet Akın, "Zeytin hasadı, zeytin üretiminde en önemli maliyet unsurudur. Hasadın yapılma şekli ve zamanı; ağacın verimliliğini ve ürünün kalitesini birinci dereceden etkilemektedir. Bununla birlikte zeytin bakımında uygulanan doğru teknikler de zeytin rekoltesini olumlu etkilemekte" dedi.

Günümüzde halen zeytin hasadının büyük ölçüde sırıkla yapıldığını, makinelerle hasadın sınırlı olduğunu fakat bununda gittikçe yaygınlaştığına dikkat çeken Akın, "Sofralık olarak değerlendirilecek zeytinlerin hasadında, özellikle danelerin zedelenmemesi önemlidir. Bu durum dikkate alınarak sofralık zeytinler elle sıyırma ve dal sarsıcı hasat makineleri kullanılarak hasat edilebilir. Yağlık zeytinlerin hasadında ise tüm hasat yöntemleri kullanılabilmektedir" şeklinde konuştu.

HASAT DOĞRU ZAMANDA YAPILMALI

Zeytinlerin sofralık veya yağlık olarak değerlendirilerek hasadın ona göre yapılması gerektiğine vurgu yapan Akın, şunları söyledi:

"Yeşil sofralık zeytin hasadı meyvelerin sarımsı, yeşil renge döndüğü dönemde (Eylül sonu-Kasım), siyah sofralık ise kararmanın kabuktan meyve etine geçtiği dönemde (Kasım ayı ve sonrası) yapılmalıdır. Yağlık zeytinler ise yeşilden pembeye döndüğü dönemde (Ekim-Kasım) erken hasat olarak veya ağaçtaki zeytinlerin çoğunluğunun siyahlaşmasından itibaren (Kasım-Aralık) yapılabilir. Hasat edilen ürünler evde veya bahçede fazla bekletilmemeli ve fabrikaya götürürken kasa kullanılmasının çuvala göre daha iyi bir yöntem olduğunun unutulmaması kasa içerisinde bulunan zeytinler fabrikada bekleme esnasında iyi havalanmakta, daneler ezilmeden ve bozulmadan korunmuş olarak daha uzun süre muhafaza edilmektedirler. Zeytinler fazla bekletilmemeli 10-15 saat içerisinde işlenmelidir. İşlemede gecikmeler yaşanacağı anlaşıldığı zaman zeytinler, serin ve havadar depolarda altları ızgaralı, ahşaptan yapılı yüksek yerlerde 2-3 gün bekletilebilir."

Akın, "Hasat bittikten sonra ağaçlardaki meyve sapı bağlantı yarası ile darbe, sürtünme vb. gibi nedenlerin yol açtığı diğer yaralarda Zeytin Dal Kanseri hastalığı ile Zeytin Yara Koşnili zararlısının yerleşmesinin önlenmesine yönelik hazır bakırlı ilaçlardan birisi veya bordo bulamacı ile zeytin ağaçlarımız ilaçlanmalıdır" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.