Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

AYTO artık tek durak ofis

EKONOMİ 21.03.2018 - 17:21, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2716+ kez okundu.
 

AYTO artık tek durak ofis

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’ne bağlı odalarda faaliyet gösteren ticaret sicil müdürlükleri ‘tek durak’ haline geldi.

AYDIN- Şirket kurmak isteyen girişimci, tek tıkla tek noktada bütün işlerini halledebilecek. Şirket kurulurken yaşanan bürokrasi kaldırıldı, maliyetler ve prosedür minimum noktaya geldi. Yapılan düzenlemeden önce şirket kurmak uzun bir işlem sürecinin sonunda gerçekleşiyordu. MERSİS’e giriş yapıp şirket sözleşmesi oluşturuluyor. Sermaye blokajı ve Rekabet Kurumu payını ödemek için bankaya gidiliyordu. Noterde imza tasdiki ve imza beyannamesi yaptırılıyordu. Odaya gelinip kayıt, tescil ve ilan işlemleri gerçekleştiriliyordu. Notere gidip ticari defterlerin açılış tasdiki yaptırılıyordu. Ticaret sicili müdürlüklerinde kâğıt ortamında doldurulan işe başlama bildirimi vergi dairelerine gönderiliyor ve yoklama memuru bekleniyordu. Yoklama memuru iş yoğunluğuna göre bazen ertesi gün, bazen bir hafta sonra ancak yoklamayı gerçekleştirebiliyordu. Yoklama memuru onay verince vergi kimlik numarası oluşuyor, daha sonra fatura bastırıp ticari faaliyete başlanabiliyordu. Ayrıca SGK’ya kuruluş bildirim formu iletilmesi gerekiyordu, bu bildirim formu yine kâğıt ortamında ticaret sicili müdürlüğüne iletiliyor ticaret sicili müdürlüğü de 10 gün içerisinde SGK’ya iletiyordu. Tüm bu süreçler artık geçmişte kaldı. Sekiz prosedürden oluşan şirket kuruluş süreci tek prosedüre indirildi. Yapılan düzenleme ile şirket kurmak isteyen kişi, MERSİS’e girecek ve odaya gelecek. Böylece; Tek Tık, Tek Durak ile şirket kurulmuş, tüzel kişilik kazanmış, vergi ve sosyal güvenlik kaydı yapılmış, ticari defterleri tasdik edilmiş, oda kaydı tamamlanmış olarak Oda’dan ayrılacak. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ticaret hayatına yeni girecek müteşebbislerin önündeki engelleri kaldırmak için uğraş verdiklerini vurgularken, “Risk alacak, istihdam sağlayacak ve katma değer sağlayacak girişimcinin iştahını, yüksek maliyetler ve gereksiz prosedürlerle yok etmek istemiyoruz. Bu noktadaki sıkıntıları masaya yatırdık ve önerilerimizi Hükümetimiz ile paylaştık. Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ’ın desteği ile belirlenen yol haritası dâhilinde çıkarılan Kanun ile çok önemli bir adım atıldı” dedi. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan Ülken, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, girişimcilerin önünde en büyük engel olan bürokrasi karmaşasının kalmasının ekonomiye can vereceğinin altını çizdi. Ülken, “Her zaman ifade ettiğim gibi girişimciyi, yatırımcıyı bürokrasinin içinde boğmamak gerekiyor. Tek Durak Ofis uygulaması ile karmaşık prosedürler ortadan kalkmıştır. Girişimci ve yatırımcılarımız ticaretin gerçek merkezi, kendi evleri olan Odalarında tek tıkla şirketlerini kuracaklar. Başta TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. AYTO olarak biz bununda üstüne çıkarak, üyelerimizin bire bir temasta oldukları kurumlara Yeni Binamızda yer vererek destek ve teşvikler içinde başka yere gitmelerine gerek kalmadan işlerini halledebilecekleri bir yapı kurduk. Bütün üyelerimize hayırlı olsun”  dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’ne bağlı odalarda faaliyet gösteren ticaret sicil müdürlükleri ‘tek durak’ haline geldi.

AYDIN- Şirket kurmak isteyen girişimci, tek tıkla tek noktada bütün işlerini halledebilecek. Şirket kurulurken yaşanan bürokrasi kaldırıldı, maliyetler ve prosedür minimum noktaya geldi. Yapılan düzenlemeden önce şirket kurmak uzun bir işlem sürecinin sonunda gerçekleşiyordu. MERSİS’e giriş yapıp şirket sözleşmesi oluşturuluyor. Sermaye blokajı ve Rekabet Kurumu payını ödemek için bankaya gidiliyordu. Noterde imza tasdiki ve imza beyannamesi yaptırılıyordu. Odaya gelinip kayıt, tescil ve ilan işlemleri gerçekleştiriliyordu. Notere gidip ticari defterlerin açılış tasdiki yaptırılıyordu. Ticaret sicili müdürlüklerinde kâğıt ortamında doldurulan işe başlama bildirimi vergi dairelerine gönderiliyor ve yoklama memuru bekleniyordu. Yoklama memuru iş yoğunluğuna göre bazen ertesi gün, bazen bir hafta sonra ancak yoklamayı gerçekleştirebiliyordu. Yoklama memuru onay verince vergi kimlik numarası oluşuyor, daha sonra fatura bastırıp ticari faaliyete başlanabiliyordu. Ayrıca SGK’ya kuruluş bildirim formu iletilmesi gerekiyordu, bu bildirim formu yine kâğıt ortamında ticaret sicili müdürlüğüne iletiliyor ticaret sicili müdürlüğü de 10 gün içerisinde SGK’ya iletiyordu. Tüm bu süreçler artık geçmişte kaldı. Sekiz prosedürden oluşan şirket kuruluş süreci tek prosedüre indirildi.

Yapılan düzenleme ile şirket kurmak isteyen kişi, MERSİS’e girecek ve odaya gelecek. Böylece; Tek Tık, Tek Durak ile şirket kurulmuş, tüzel kişilik kazanmış, vergi ve sosyal güvenlik kaydı yapılmış, ticari defterleri tasdik edilmiş, oda kaydı tamamlanmış olarak Oda’dan ayrılacak.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ticaret hayatına yeni girecek müteşebbislerin önündeki engelleri kaldırmak için uğraş verdiklerini vurgularken, “Risk alacak, istihdam sağlayacak ve katma değer sağlayacak girişimcinin iştahını, yüksek maliyetler ve gereksiz prosedürlerle yok etmek istemiyoruz. Bu noktadaki sıkıntıları masaya yatırdık ve önerilerimizi Hükümetimiz ile paylaştık. Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ’ın desteği ile belirlenen yol haritası dâhilinde çıkarılan Kanun ile çok önemli bir adım atıldı” dedi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan Ülken, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, girişimcilerin önünde en büyük engel olan bürokrasi karmaşasının kalmasının ekonomiye can vereceğinin altını çizdi. Ülken, “Her zaman ifade ettiğim gibi girişimciyi, yatırımcıyı bürokrasinin içinde boğmamak gerekiyor. Tek Durak Ofis uygulaması ile karmaşık prosedürler ortadan kalkmıştır. Girişimci ve yatırımcılarımız ticaretin gerçek merkezi, kendi evleri olan Odalarında tek tıkla şirketlerini kuracaklar. Başta TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. AYTO olarak biz bununda üstüne çıkarak, üyelerimizin bire bir temasta oldukları kurumlara Yeni Binamızda yer vererek destek ve teşvikler içinde başka yere gitmelerine gerek kalmadan işlerini halledebilecekleri bir yapı kurduk. Bütün üyelerimize hayırlı olsun”  dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.