Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Aydınlılar kutsal topraklara daha kolay uyum sağlıyor

SAĞLIK 27.08.2016 - 14:29, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2689+ kez okundu.
 

Aydınlılar kutsal topraklara daha kolay uyum sağlıyor

Türkiye’nin en sıcak illeri arasında yer alan Aydın’ın yaz sıcaklığı ve iklim özellikleri bakımından Mekke ve Medine havasına benzerlik gösterdiği ve Aydınlı hacı adaylarının kutsal vazife sırasında diğer illerden gelenlere oranla daha rahat vazife yaptığı bildirildi.

AYDIN- Her ne kadar sıcaklık açısından benzerlik gösterse de hacca veya umreye gideceklerin bir takım önlemler almasını tavsiye eden Özel Medinova Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Salış, “Ülkemizde hacca gidenlerin büyük bir çoğunluğu belli yaşın üzerinde olduğu için hacı adayları aynı anda milyonlarca kişinin bulunduğu kutsal topraklarda bazı tedbirler almalıdır” dedi. Hava değişikliği, sıcak, nem, yaygın klima kullanımı, çöl rüzgarlarından dolayı tozlu ortam ve alerjenlerin hacı adaylarının başa çıkması gereken başlıca problemler arasında olduğunu belirten Özel Medinova Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Hasan Salış, kutsal vazifesini yerine getirmeye hazırlanan hacı adaylarına kritik tavsiyelerde bulundu. Uzman Dr. Salış  şunları söyledi: ”İçinde bulunduğumuz dönemlerde hac sezonu sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle enfeksiyon riski daha yüksektir. Hac ve umreye gidenler arasında solunum yolu ve akciğer enfeksiyonlarının yaygın olarak görülebilir. Hacıların yaklaşık yüzde 97’si solunum yolu enfeksiyonu geçirmektedir. Aşırı kalabalık, tozlu ve temiz olmayan ortamlar, yetersiz sıvı ve besin alımı, yorgunluk, klimalar ve ısı değişiklikleri ve bütün bunlara bağlı olarak vücut direncinin azalması hastalıkların ortaya çıkışını kolaylaştırmaktadır. İstatistiki verilere göre; Hac sırasında görülen ve hastaneye yatışı gerektiren enfeksiyonların yüzde 40 kadarı zatürre hastalığı nedeniyle meydana geliyor. Zatürre, Suudi Arabistan’da hastane yatışlarının başlıca nedeni ve bu zatürrenin de başlıca nedeni pnömokok isimli bakteri. Akciğer hastalığı olan hacı adaylarımızın mevsimsel influenza (grip aşısı) ve pnömokok (zatüre aşısı) yaptırmalarını mutlaka öneriyoruz.”  Hacı adaylarına kutsal topraklarda hastalıklardan korunma yöntemleriyle ilgili bilgi veren Uzman Dr. Hasan Salış, "Her zamankinden daha fazla hijyene önem verin. İhramda iken kokulu sabun ve bazı kimyasal temizlik malzemeleri kullanılmadığından dolayı ihramlı iken kullanılmasında sakınca olmayan temizlik malzemeleri zaten hacı adaylarına veriliyor.  Diğer zamanlarda sabun ve su ile sık sık ellerinizi yıkayın, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanlarını kullanın. Kalabalık ortamlarda hijyen kurallarına her zamankinden daha fazla dikkat edin” diye belirtti.
Türkiye’nin en sıcak illeri arasında yer alan Aydın’ın yaz sıcaklığı ve iklim özellikleri bakımından Mekke ve Medine havasına benzerlik gösterdiği ve Aydınlı hacı adaylarının kutsal vazife sırasında diğer illerden gelenlere oranla daha rahat vazife yaptığı bildirildi.

AYDIN- Her ne kadar sıcaklık açısından benzerlik gösterse de hacca veya umreye gideceklerin bir takım önlemler almasını tavsiye eden Özel Medinova Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Salış, “Ülkemizde hacca gidenlerin büyük bir çoğunluğu belli yaşın üzerinde olduğu için hacı adayları aynı anda milyonlarca kişinin bulunduğu kutsal topraklarda bazı tedbirler almalıdır” dedi.

Hava değişikliği, sıcak, nem, yaygın klima kullanımı, çöl rüzgarlarından dolayı tozlu ortam ve alerjenlerin hacı adaylarının başa çıkması gereken başlıca problemler arasında olduğunu belirten Özel Medinova Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Hasan Salış, kutsal vazifesini yerine getirmeye hazırlanan hacı adaylarına kritik tavsiyelerde bulundu. Uzman Dr. Salış  şunları söyledi:

”İçinde bulunduğumuz dönemlerde hac sezonu sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle enfeksiyon riski daha yüksektir. Hac ve umreye gidenler arasında solunum yolu ve akciğer enfeksiyonlarının yaygın olarak görülebilir. Hacıların yaklaşık yüzde 97’si solunum yolu enfeksiyonu geçirmektedir. Aşırı kalabalık, tozlu ve temiz olmayan ortamlar, yetersiz sıvı ve besin alımı, yorgunluk, klimalar ve ısı değişiklikleri ve bütün bunlara bağlı olarak vücut direncinin azalması hastalıkların ortaya çıkışını kolaylaştırmaktadır. İstatistiki verilere göre; Hac sırasında görülen ve hastaneye yatışı gerektiren enfeksiyonların yüzde 40 kadarı zatürre hastalığı nedeniyle meydana geliyor. Zatürre, Suudi Arabistan’da hastane yatışlarının başlıca nedeni ve bu zatürrenin de başlıca nedeni pnömokok isimli bakteri. Akciğer hastalığı olan hacı adaylarımızın mevsimsel influenza (grip aşısı) ve pnömokok (zatüre aşısı) yaptırmalarını mutlaka öneriyoruz.”

 Hacı adaylarına kutsal topraklarda hastalıklardan korunma yöntemleriyle ilgili bilgi veren Uzman Dr. Hasan Salış, "Her zamankinden daha fazla hijyene önem verin. İhramda iken kokulu sabun ve bazı kimyasal temizlik malzemeleri kullanılmadığından dolayı ihramlı iken kullanılmasında sakınca olmayan temizlik malzemeleri zaten hacı adaylarına veriliyor.  Diğer zamanlarda sabun ve su ile sık sık ellerinizi yıkayın, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanlarını kullanın. Kalabalık ortamlarda hijyen kurallarına her zamankinden daha fazla dikkat edin” diye belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.