Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Aydınlılar, 'jeotermale hayır' diye yürüdü

GÜNCEL 03.11.2018 - 18:40, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2467+ kez okundu.
 

Aydınlılar, 'jeotermale hayır' diye yürüdü

Aydın’da çevrecilerle birlikte kalabalık halk grubunun katıldığı bir yürüyüşle “Jeotermale hayır” denildi.

AYDIN- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özcan ve çeşitli çevreci kuruluşlarla halkın katıldığı “Jeotermale hayır” yürüyüşü, Aydın’ın kent merkezinin yakınlarına kurulması planlanan jeotermal elektrik santralinin insan sağlığına, tarıma ve çevreye verdiği zararlara dikkat çekmek için gerçekleştirildi. Aydın Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan kalabalık grup, ellerinde dövizlerle jeotermal enerjinin doğayı kirlettiğini dile getirerek yürüdü. Kadınların ve çocukların yoğun olduğu çevreci grup, ellerindeki dövizlerle Aydın Büyükşehir Belediyesi önünden Aydın Atatürk Kent Meydanı’na kadar “Aydın susma, kanser olma” benzeri sloganlar atarak yürüdü. Polis kontrolü altında Atatürk Kent Meydanı’nda toplanan kalabalık, yapılan basın açıklamasının ardından sorunsuz bir şekilde dağıldı. Çevreciler adına konuşan Avukat Akın Yakan, “Bu yürüyüşün amacı, Aydın’da yapılmaya çalışılan Çiftlik Alanı olarak tanımlanan yerlerdeki jeotermal tesis yapılmasının önüne geçmek. Halk istemiyor. Bu eylem, yürüyüş, mitingin anlamı ve amacı da bu. Yapılmak istenen jeotermal tesis, Aydın’ın Mimar Sinan Mahallesi’ne kuş uçumu bin 500 metre, bin metre civarında bir yakınlıkta. Bu kadar yerleşim yerlerine yakın noktalarda jeotermal santral kurulması, açıkça yasalara ve tüm ulusal, uluslararası normlara aykırı. Jeotermal tesis kurulmak istenen alan, birinci sınıf tarım alanı. Birinci sınıf tarım alanı, zeytinlik alanları, incir bahçelerinin içine hiçbir şekilde jeotermal santral yapılamaz. Zeytinciliğin korunması hakkındaki kanun ve buna bağlı yönetmenliğin 20 ve 22. Maddeleri, zeytinlik alanlarda merkezden 3 kilometre yarı çaplı bir dairenin içerisinde, her hangi bir sanayi kuruluşunun, her hangi bir fabrikanın, her hangi bir tesisin kurulmasını yasaklıyor. Kesinlikle yasaya aykırı. Bugüne kadar iptal edilen ÇED dosyalarının hepsinin altında bunlar yatıyor. Sulama alanları içerisinde santral yapamazsınız. Şu anda santral yapılması hedeflenen alan, İkizdere Barajı’nın hemen altında yer alıyor. Tüm yer altı sularının, İkizdere Barajı’nın doğrudan doğruya kirlenme riski var” dedi. Çiftlik Alanı’na 56 megavat enerji üreten bir jeotermal elektrik santralinin kurulacağını ifade eden Akın, “Sarı Zeybek adı verilen bu zehir kuyularıyla Aydın’ın tarımı, toprağı, havası, suyu ve insanı zehirlenmek isteniyor. Burada hem yerden dolayı bir sıkıntı var, hem jeotermal santrallerin şirketler tarafından işletiliyor olması sıkıntı. Vahşice işletiliyor ve reenjeksiyon yapılmaması nedeniyle doğanın hızla kirlenmesine itirazımız var” diye konuştu.
Aydın’da çevrecilerle birlikte kalabalık halk grubunun katıldığı bir yürüyüşle “Jeotermale hayır” denildi.

AYDIN- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır, Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özcan ve çeşitli çevreci kuruluşlarla halkın katıldığı “Jeotermale hayır” yürüyüşü, Aydın’ın kent merkezinin yakınlarına kurulması planlanan jeotermal elektrik santralinin insan sağlığına, tarıma ve çevreye verdiği zararlara dikkat çekmek için gerçekleştirildi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan kalabalık grup, ellerinde dövizlerle jeotermal enerjinin doğayı kirlettiğini dile getirerek yürüdü. Kadınların ve çocukların yoğun olduğu çevreci grup, ellerindeki dövizlerle Aydın Büyükşehir Belediyesi önünden Aydın Atatürk Kent Meydanı’na kadar “Aydın susma, kanser olma” benzeri sloganlar atarak yürüdü. Polis kontrolü altında Atatürk Kent Meydanı’nda toplanan kalabalık, yapılan basın açıklamasının ardından sorunsuz bir şekilde dağıldı.

Çevreciler adına konuşan Avukat Akın Yakan, “Bu yürüyüşün amacı, Aydın’da yapılmaya çalışılan Çiftlik Alanı olarak tanımlanan yerlerdeki jeotermal tesis yapılmasının önüne geçmek. Halk istemiyor. Bu eylem, yürüyüş, mitingin anlamı ve amacı da bu. Yapılmak istenen jeotermal tesis, Aydın’ın Mimar Sinan Mahallesi’ne kuş uçumu bin 500 metre, bin metre civarında bir yakınlıkta. Bu kadar yerleşim yerlerine yakın noktalarda jeotermal santral kurulması, açıkça yasalara ve tüm ulusal, uluslararası normlara aykırı. Jeotermal tesis kurulmak istenen alan, birinci sınıf tarım alanı. Birinci sınıf tarım alanı, zeytinlik alanları, incir bahçelerinin içine hiçbir şekilde jeotermal santral yapılamaz. Zeytinciliğin korunması hakkındaki kanun ve buna bağlı yönetmenliğin 20 ve 22. Maddeleri, zeytinlik alanlarda merkezden 3 kilometre yarı çaplı bir dairenin içerisinde, her hangi bir sanayi kuruluşunun, her hangi bir fabrikanın, her hangi bir tesisin kurulmasını yasaklıyor. Kesinlikle yasaya aykırı. Bugüne kadar iptal edilen ÇED dosyalarının hepsinin altında bunlar yatıyor. Sulama alanları içerisinde santral yapamazsınız. Şu anda santral yapılması hedeflenen alan, İkizdere Barajı’nın hemen altında yer alıyor. Tüm yer altı sularının, İkizdere Barajı’nın doğrudan doğruya kirlenme riski var” dedi.

Çiftlik Alanı’na 56 megavat enerji üreten bir jeotermal elektrik santralinin kurulacağını ifade eden Akın, “Sarı Zeybek adı verilen bu zehir kuyularıyla Aydın’ın tarımı, toprağı, havası, suyu ve insanı zehirlenmek isteniyor. Burada hem yerden dolayı bir sıkıntı var, hem jeotermal santrallerin şirketler tarafından işletiliyor olması sıkıntı. Vahşice işletiliyor ve reenjeksiyon yapılmaması nedeniyle doğanın hızla kirlenmesine itirazımız var” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.