Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Aydınlı kadınlar Çete Ayşe'yi unutmadı

GENEL 29.10.2018 - 12:17, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 1909+ kez okundu.
 

Aydınlı kadınlar Çete Ayşe'yi unutmadı

Kadın Haklarını Koruma Derneği Aydın Şubesi, Efeler Belediyesi'nin katkılarıyla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı milli mücadelenin kadın kahramanlarından Çete Ayşe'yi anarak kutladı.

AYDIN- Çete Ayşe'nin doğup yaşadığı Efeler ilçesi İmamköy Mahallesi meydanında, Çete Emir Ayşe Büstü’nün önünde düzenlenen programa, Aydın Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri, Efeler Belediyesi Meclis Üyeleri, sivil toplum örgütlerinden temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Kadın Haklarını Koruma Derneği Aydın Şube Başkanı Habibe Gürer, yaptığı açılış konuşmasında, Türk kadınının Atatürk’ten önceki yaşamının ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: "Atatürk’ün Türk kadınına kazandırdığı değerlere bilinçli olarak sahip çıkmak, haklarımızı savunmak asıl sorumluluğumuzdur. Bugün burada, kadının evrensel ışığını yansıtan, hepimizin içindeki güçlü kadının vücut bulmuş, adı Çete Ayşe olan özümüzün huzurundayız. Çete Ayşe’nin bedeni toprak anayla buluşmuştur ancak onun vatanımızın ve al bayrağımızın özgürlüğü için vermiş olduğu mücadelenin sonunda kazandığımız. Cumhuriyetimizi, Cumhuriyet Bayramımızı hep birlikte burada kutluyoruz. Tüm kadınlar bilmelidir ki, Çete Ayşe ve tüm kahraman Türk kadınları biziz. Ne mutlu Türküm diyene!" Programda, Aydın'ın değerlerinden Çete Ayşe romanının yazarı Sabahattin Burhan, Çete Ayşe'nin hayatı hakkında katılımcılara bir konuşma yaptıktan sonra halk oyunları gösterileri ile sona erdi. Milli Mücadele Kahramanlarından Çete Ayşe Kimdir? 1894 yılında İmamköy’de doğan Çete Ayşe, 1967 yılında hayatını kaybetti. Çete Emir Ayşe’nin eşi Mustafa, 1915 yılında, Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale'de şehit düştü. Çete Ayşe Emir, 1919 yılında Yunanlılar Aydın'ı işgal edince, kocasından kalan tek hatıra olan küpelerini bozdurup kendine bir tüfek alarak Yörük Ali Efe'ye katıldı. Aydın'ın kurtuluşu olan 7 Eylül 1922 tarihine kadar Yunanlılara karşı savaştı. Çete Emir Ayşe, milli mücadeledeki başarılarından dolayı Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın önerisi ile TBMM tarafından İstiklal Madalyası'na layık görüldü. Ölene kadar köyündeki evinde mütevazi bir hayat sürdü.
Kadın Haklarını Koruma Derneği Aydın Şubesi, Efeler Belediyesi'nin katkılarıyla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı milli mücadelenin kadın kahramanlarından Çete Ayşe'yi anarak kutladı.

AYDIN- Çete Ayşe'nin doğup yaşadığı Efeler ilçesi İmamköy Mahallesi meydanında, Çete Emir Ayşe Büstü’nün önünde düzenlenen programa, Aydın Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri, Efeler Belediyesi Meclis Üyeleri, sivil toplum örgütlerinden temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kadın Haklarını Koruma Derneği Aydın Şube Başkanı Habibe Gürer, yaptığı açılış konuşmasında, Türk kadınının Atatürk’ten önceki yaşamının ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Atatürk’ün Türk kadınına kazandırdığı değerlere bilinçli olarak sahip çıkmak, haklarımızı savunmak asıl sorumluluğumuzdur. Bugün burada, kadının evrensel ışığını yansıtan, hepimizin içindeki güçlü kadının vücut bulmuş, adı Çete Ayşe olan özümüzün huzurundayız. Çete Ayşe’nin bedeni toprak anayla buluşmuştur ancak onun vatanımızın ve al bayrağımızın özgürlüğü için vermiş olduğu mücadelenin sonunda kazandığımız. Cumhuriyetimizi, Cumhuriyet Bayramımızı hep birlikte burada kutluyoruz. Tüm kadınlar bilmelidir ki, Çete Ayşe ve tüm kahraman Türk kadınları biziz. Ne mutlu Türküm diyene!"

Programda, Aydın'ın değerlerinden Çete Ayşe romanının yazarı Sabahattin Burhan, Çete Ayşe'nin hayatı hakkında katılımcılara bir konuşma yaptıktan sonra halk oyunları gösterileri ile sona erdi.

Milli Mücadele Kahramanlarından Çete Ayşe Kimdir?

1894 yılında İmamköy’de doğan Çete Ayşe, 1967 yılında hayatını kaybetti. Çete Emir Ayşe’nin eşi Mustafa, 1915 yılında, Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale'de şehit düştü. Çete Ayşe Emir, 1919 yılında Yunanlılar Aydın'ı işgal edince, kocasından kalan tek hatıra olan küpelerini bozdurup kendine bir tüfek alarak Yörük Ali Efe'ye katıldı. Aydın'ın kurtuluşu olan 7 Eylül 1922 tarihine kadar Yunanlılara karşı savaştı.

Çete Emir Ayşe, milli mücadeledeki başarılarından dolayı Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın önerisi ile TBMM tarafından İstiklal Madalyası'na layık görüldü. Ölene kadar köyündeki evinde mütevazi bir hayat sürdü.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.