Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Aydın’da Kırmızı Altın üreticiyi üzdü

SAĞLIK 08.08.2016 - 11:45, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3405+ kez okundu.
 

Aydın’da Kırmızı Altın üreticiyi üzdü

Çöl sıcaklarının domatesin rekolte ve kalitesini düşürdüğü, fiyatlarını olumsuz etkilediği bildirildi.

AYDIN- Aydın'da domates hasadı başladı. Aşırı sıcaklıkların domatesin rekolte ve kalitesini düşürdüğünü belirten üreticiler, düşük fiyat nedeniyle bu yıl emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirttiler. . Bir dönem yüksek kazanç sağladığı için ''Kırmızı altın'' diye anılan domates, bu yıl Aydın üreticisinin yüzünü güldürmedi. Çöl sıcakların yaşandığı bölgede, domates üzerinde meydana gelen güneş yanıkları domatesin kalite ve rekoltesinde düşüşlere sebep olarak üreticinin beklediği fiyatları aşağılara çekti. Aydın’ın Efeler ilçesinde domates üretimi yapan Dalamalı çiftçilerinden İlyas Karakaş, aşırı sıcakların domates üzerinde etkili olduğunu ve pazar satışlarını aşağı çektiğini belirterek,”Bu yıl ilimizde çöl sıcaklarını yaşadık. Yaşana sıcaklar meyve ve sebzelerimizin olgunlaşmasında iyi bir etken olsa da fazlasının ne kadar zararlı olduğunu bir kez daha gördük.  Domates güneşi seven bir bitki olmasına rağmen sıcaklığın 35-40 dereceleri ulaştığında güneş ışınlarını direk gören kısımlarda güneş yanıkları meydana gelir. Çünkü hava sıcaklığının 35 derece olduğu zaman bitki yüzeyindeki sıcaklık 45 ve 50 derecelere ulaşır. Buda beyaz lekelere ve ilerleyen dönemlerde büyüyerek kahverengi ve siyah renkli içe çökük yaralara dönüşür. Alımlar noktasında güneş yanığı bulunan ürünler kaliteyi etkilemesiyle birlikte üreticinin beklediği fiyatları aşağı çekti" dedi. Domates ‘Kırmızı Altın’ vasfını kaybetti Karakaş, Son yıllarda mazot, gübre, işçi ve diğer girdi maliyetlerinin değiştiğini ancak domates fiyatının hiç değişmediğini belirterek, domatesin ''Kırmızı altın'' olma vasfını kaybettiğini dile getirdi. Geçen yıl kilosu 25 kuruştan fabrikaya alım yapılan domatesin bu yılda aynı fiyattan alındığını ifade eden çiftçi Karakaş, ”Her yıl mazota, gübreye, işçi ve diğer girdi maliyetleri değişiyor. Üretici ürünün satımına kadar yaptığı maliyetlerin her yıl yükselmesine rağmen domates alımlarındaki fiyat değişmedi bu bizleri zor durumda bırakmaktadır. Bu gün bir işçinin günlük ücreti tarlada çalışanın 40 TL, sepet taşıyanların ise 70 TL’dir. Sıcakların aşırı olması sebebiyle de işçiler yarım gün çalışıyor buda bizler fazla masrafa neden oluyor” şeklinde konuştu.
Çöl sıcaklarının domatesin rekolte ve kalitesini düşürdüğü, fiyatlarını olumsuz etkilediği bildirildi.

AYDIN- Aydın'da domates hasadı başladı. Aşırı sıcaklıkların domatesin rekolte ve kalitesini düşürdüğünü belirten üreticiler, düşük fiyat nedeniyle bu yıl emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirttiler. .

Bir dönem yüksek kazanç sağladığı için ''Kırmızı altın'' diye anılan domates, bu yıl Aydın üreticisinin yüzünü güldürmedi. Çöl sıcakların yaşandığı bölgede, domates üzerinde meydana gelen güneş yanıkları domatesin kalite ve rekoltesinde düşüşlere sebep olarak üreticinin beklediği fiyatları aşağılara çekti.

Aydın’ın Efeler ilçesinde domates üretimi yapan Dalamalı çiftçilerinden İlyas Karakaş, aşırı sıcakların domates üzerinde etkili olduğunu ve pazar satışlarını aşağı çektiğini belirterek,”Bu yıl ilimizde çöl sıcaklarını yaşadık. Yaşana sıcaklar meyve ve sebzelerimizin olgunlaşmasında iyi bir etken olsa da fazlasının ne kadar zararlı olduğunu bir kez daha gördük.  Domates güneşi seven bir bitki olmasına rağmen sıcaklığın 35-40 dereceleri ulaştığında güneş ışınlarını direk gören kısımlarda güneş yanıkları meydana gelir. Çünkü hava sıcaklığının 35 derece olduğu zaman bitki yüzeyindeki sıcaklık 45 ve 50 derecelere ulaşır. Buda beyaz lekelere ve ilerleyen dönemlerde büyüyerek kahverengi ve siyah renkli içe çökük yaralara dönüşür. Alımlar noktasında güneş yanığı bulunan ürünler kaliteyi etkilemesiyle birlikte üreticinin beklediği fiyatları aşağı çekti" dedi.

Domates ‘Kırmızı Altın’ vasfını kaybetti

Karakaş, Son yıllarda mazot, gübre, işçi ve diğer girdi maliyetlerinin değiştiğini ancak domates fiyatının hiç değişmediğini belirterek, domatesin ''Kırmızı altın'' olma vasfını kaybettiğini dile getirdi.

Geçen yıl kilosu 25 kuruştan fabrikaya alım yapılan domatesin bu yılda aynı fiyattan alındığını ifade eden çiftçi Karakaş, ”Her yıl mazota, gübreye, işçi ve diğer girdi maliyetleri değişiyor. Üretici ürünün satımına kadar yaptığı maliyetlerin her yıl yükselmesine rağmen domates alımlarındaki fiyat değişmedi bu bizleri zor durumda bırakmaktadır. Bu gün bir işçinin günlük ücreti tarlada çalışanın 40 TL, sepet taşıyanların ise 70 TL’dir. Sıcakların aşırı olması sebebiyle de işçiler yarım gün çalışıyor buda bizler fazla masrafa neden oluyor” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.