Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Aydın’da kestane hasadı başladı

EKONOMİ 27.10.2015 - 17:36, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2330+ kez okundu.
 

Aydın’da kestane hasadı başladı

Kestane üretiminde lider olan Aydın'da hasat sezonu başladı

Türkiye’de kestane ağacı varlığı ve üretimi bakımında lider durumda bulunan Aydın'da üreticiler kestane hasadına başladı.  Türkiye’deki toplam kestane üretiminin yüzde 27’sini karşılayan Aydın ve ilçelerinde, 15-20 gün gibi kısa bir süre süren hasat sezonu başladı. Dalında olgunlaşan kestane kozaklarının yavaş yavaş açılmaya başlaması üzerine hasat çalışmaları başta Nazilli, Sultanhisar, Köşk ve Çine ilçeleri olmak üzere il genelindeki kestane üretim bölgelerinde hemen hemen aynı anda büyük bir yoğunlukla gerçekleşiyor. Diğer ürünlere göre hasadı daha çabuk ve kısa bir dönemde gerçekleşen kestanede bereketli bir sezon bekleyen üreticiler, önemli bir ihraç ürünü olan kestanede kalite ve rekolte kaybının yaşanmaması için büyük bir mücadele veriyor. Kestane üretiminde Türkiye rekoltesinin yüzde 27'sini karşılayan Aydın, bu sektörden yılda ortalama 35 milyon TL gelir elde ediyor. Türkiye'nin en fazla kestane ağacı varlığına sahip ili olan Aydın'ın dağlarında yaklaşık 55 bin dekar alanda, 545 bin ağaçtan yılda 16 bin ton kestane alınıyor. Bunun ortalama bin 200 tonu İsrail, İtalya, Almanya, Rusya ve İngiltere'ye ihraç ediliyor. Aydın'da yetiştirilen kestanenin büyük bir kısmı da Bursa iline kestane şekeri yapılması için gönderiliyor. Üretimin çok olmasının yanı sıra çok sayıda işleme ve paketleme tesisi bulunduğu için Aydın, ülkenin kestane ve incir ihracatının büyük bir bölümünü karşılıyor. Bu yıl kestanede kaliteli ve bereketli bir sezon geçirilmesini beklediklerini belirten işletme sahipleri, yurt genelinde üretilen kestanenin yüzde 90'ı bu bölgede yetiştiğine işaret ediyorlar. Halen ihracatın yapıldığı ülkelerin dışında bir çok ülkeden kestane talebi almaya başladıklarını kaydeden firma sahipleri, bu yüzden Aydın'da daha çok kestane işleyecek tesise ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor. ÜRETİCİLER TESİS İSTİYOR Kestane üretiminde lider olan Aydın'da ağaçlarda görülen hastalık ile zararlıların verim ve kalitede düşüşe neden olduğunu belirten Nazillili üretici Ahmet Acar, "Kestane hasadına başladık. Bu yıl kestanede rekolte çok iyi. İnşallah fiyatları da iyi olur. Üretimde lider olduğumuz kestaneden daha çok katma değer sağlayabilmemiz için Aydın'da daha çok kestane işleyecek tesise ihtiyaç var" dedi.
Kestane üretiminde lider olan Aydın'da hasat sezonu başladı

Türkiye’de kestane ağacı varlığı ve üretimi bakımında lider durumda bulunan Aydın'da üreticiler kestane hasadına başladı. 

Türkiye’deki toplam kestane üretiminin yüzde 27’sini karşılayan Aydın ve ilçelerinde, 15-20 gün gibi kısa bir süre süren hasat sezonu başladı. Dalında olgunlaşan kestane kozaklarının yavaş yavaş açılmaya başlaması üzerine hasat çalışmaları başta Nazilli, Sultanhisar, Köşk ve Çine ilçeleri olmak üzere il genelindeki kestane üretim bölgelerinde hemen hemen aynı anda büyük bir yoğunlukla gerçekleşiyor. Diğer ürünlere göre hasadı daha çabuk ve kısa bir dönemde gerçekleşen kestanede bereketli bir sezon bekleyen üreticiler, önemli bir ihraç ürünü olan kestanede kalite ve rekolte kaybının yaşanmaması için büyük bir mücadele veriyor.

Kestane üretiminde Türkiye rekoltesinin yüzde 27'sini karşılayan Aydın, bu sektörden yılda ortalama 35 milyon TL gelir elde ediyor. Türkiye'nin en fazla kestane ağacı varlığına sahip ili olan Aydın'ın dağlarında yaklaşık 55 bin dekar alanda, 545 bin ağaçtan yılda 16 bin ton kestane alınıyor. Bunun ortalama bin 200 tonu İsrail, İtalya, Almanya, Rusya ve İngiltere'ye ihraç ediliyor. Aydın'da yetiştirilen kestanenin büyük bir kısmı da Bursa iline kestane şekeri yapılması için gönderiliyor.

Üretimin çok olmasının yanı sıra çok sayıda işleme ve paketleme tesisi bulunduğu için Aydın, ülkenin kestane ve incir ihracatının büyük bir bölümünü karşılıyor. Bu yıl kestanede kaliteli ve bereketli bir sezon geçirilmesini beklediklerini belirten işletme sahipleri, yurt genelinde üretilen kestanenin yüzde 90'ı bu bölgede yetiştiğine işaret ediyorlar. Halen ihracatın yapıldığı ülkelerin dışında bir çok ülkeden kestane talebi almaya başladıklarını kaydeden firma sahipleri, bu yüzden Aydın'da daha çok kestane işleyecek tesise ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor.

ÜRETİCİLER TESİS İSTİYOR

Kestane üretiminde lider olan Aydın'da ağaçlarda görülen hastalık ile zararlıların verim ve kalitede düşüşe neden olduğunu belirten Nazillili üretici Ahmet Acar, "Kestane hasadına başladık. Bu yıl kestanede rekolte çok iyi. İnşallah fiyatları da iyi olur. Üretimde lider olduğumuz kestaneden daha çok katma değer sağlayabilmemiz için Aydın'da daha çok kestane işleyecek tesise ihtiyaç var" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.