Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Aydın’da Büyük Ova kapsamı dar tutuldu

GÜNCEL 07.06.2017 - 22:24, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3956+ kez okundu.
 

Aydın’da Büyük Ova kapsamı dar tutuldu

Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, Türkiye’de “Büyük Ova” sayısının artırıldığını ve Aydın’da üç ovanın bu kapsama dahil edildiğini belirtti.

AYDIN- Barış, Resmi Gazete’nin 23 Ocak 2017 tarihli sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye genelinde 141 ova, tarımsal faaliyetler dışındaki faaliyetlere kapatılan ‘Büyük Ova’ kapsamına alındığını anımsatarak geçen beş ayın ardından 02 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karar ile 51 ova daha ‘Büyük Ova’ kapsamına alınarak koruma altına alındığı ve böylece  ‘tarımsal sit’ alanı ilan edilen ova sayısı 192'ye çıktığını ifade etti. Barış, “02 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu tarafından büyük ova koruma alanı olarak belirlenen ovalar şöyle: ‘Amasya, Merzifon, Suluova ovaları (Amasya), Aydın, Davutlar, Karpuzlu ovaları (Aydın), Bursa, İnegöl, Karacabey, Yenişehir (Bursa) Alaca, Kargı, Osmancık ovaları (Çorum), Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Cihanbeyli, Derbent, Ereğli, Gembos, Güneysınır, Kadınhanı, Konya, Kulu, Suğla, Yunak ovaları (Konya), Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Harran, Siverek, Suruç, Viranşehir, Yaylak ovaları (Şanlıurfa), Balabancık, Çorlu, Edir, Ergene, Hayrabolu, İbrice, Karacakılavuz, Karaveli, Kızılcaterzi, Muratlı, Naip, Saray, Semetli, Yoncalı ovaları (Tekirdağ), Ovacık Ovası (Tunceli) olarak belirlendi” dedi. Bakanlar Kurulu tarafından, aralarında Aydın, Davutlar ve Karpuzlu Ovası’nın da bulunmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Barış, ancak Aydın Ovası’nın büyük bir bölümünün ‘Büyük Ova’ kapsamı dışında tutulduğunu savundu. Barış, "Aydın ovalarının, Büyük Ova kapsamında gündeme gelmesi, bizleri umutlandırmıştı, sevindirmişti. Ancak 2 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanan Aydın'daki Büyük Ova sınırlarını incelediğimizde, sadece Büyük Menderes Nehri'nin yatak çevresinin ve Menderes Nehri'ne akan iki çayın etrafının Büyük Ova kapsamına alındığını belirledik. Bu sınır, beklentilerimizin çok altında kalmıştır. Yeterli değildir. Aydın ovaları, Büyük Ova kapsamına göstermelik olarak alınmıştır. Söke, Nazilli ve Çine ovalarının büyük bir bölümü, Büyük Ova kapsamı dışında tutulmuştur. Aydın’da ‘büyük ova’ kapsamı dar tutuldu. Bu da bize, gelecekte bu ovaların tarım dışı kullanıma açılacağını düşündürmektedir” diye konuştu.
Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, Türkiye’de “Büyük Ova” sayısının artırıldığını ve Aydın’da üç ovanın bu kapsama dahil edildiğini belirtti.

AYDIN- Barış, Resmi Gazete’nin 23 Ocak 2017 tarihli sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye genelinde 141 ova, tarımsal faaliyetler dışındaki faaliyetlere kapatılan ‘Büyük Ova’ kapsamına alındığını anımsatarak geçen beş ayın ardından 02 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karar ile 51 ova daha ‘Büyük Ova’ kapsamına alınarak koruma altına alındığı ve böylece  ‘tarımsal sit’ alanı ilan edilen ova sayısı 192'ye çıktığını ifade etti.

Barış, “02 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu tarafından büyük ova koruma alanı olarak belirlenen ovalar şöyle: ‘Amasya, Merzifon, Suluova ovaları (Amasya), Aydın, Davutlar, Karpuzlu ovaları (Aydın), Bursa, İnegöl, Karacabey, Yenişehir (Bursa) Alaca, Kargı, Osmancık ovaları (Çorum), Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Cihanbeyli, Derbent, Ereğli, Gembos, Güneysınır, Kadınhanı, Konya, Kulu, Suğla, Yunak ovaları (Konya), Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Harran, Siverek, Suruç, Viranşehir, Yaylak ovaları (Şanlıurfa), Balabancık, Çorlu, Edir, Ergene, Hayrabolu, İbrice, Karacakılavuz, Karaveli, Kızılcaterzi, Muratlı, Naip, Saray, Semetli, Yoncalı ovaları (Tekirdağ), Ovacık Ovası (Tunceli) olarak belirlendi” dedi.

Bakanlar Kurulu tarafından, aralarında Aydın, Davutlar ve Karpuzlu Ovası’nın da bulunmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Barış, ancak Aydın Ovası’nın büyük bir bölümünün ‘Büyük Ova’ kapsamı dışında tutulduğunu savundu. Barış, "Aydın ovalarının, Büyük Ova kapsamında gündeme gelmesi, bizleri umutlandırmıştı, sevindirmişti. Ancak 2 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanan Aydın'daki Büyük Ova sınırlarını incelediğimizde, sadece Büyük Menderes Nehri'nin yatak çevresinin ve Menderes Nehri'ne akan iki çayın etrafının Büyük Ova kapsamına alındığını belirledik. Bu sınır, beklentilerimizin çok altında kalmıştır. Yeterli değildir. Aydın ovaları, Büyük Ova kapsamına göstermelik olarak alınmıştır. Söke, Nazilli ve Çine ovalarının büyük bir bölümü, Büyük Ova kapsamı dışında tutulmuştur. Aydın’da ‘büyük ova’ kapsamı dar tutuldu. Bu da bize, gelecekte bu ovaların tarım dışı kullanıma açılacağını düşündürmektedir” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.