Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Aydın'da Turunçgil Bahçeleri Kalıntı Analizine Alındı

EKONOMİ 16.11.2015 - 15:54, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2956+ kez okundu.
 

Aydın'da Turunçgil Bahçeleri Kalıntı Analizine Alındı

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları tarafından Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi'nin (EKÜY) uygulandığı bahçelerde yetişmekte olan turunçgillerde ilaç kalıntısının olup olmadığı araştırılıyor.

İlaç kalıntısını incelemesi yapılacak  meyve numuneleri alımı Ekim ayının ikinci haftasından bu yana aralıklarla yapılırken, hasat öncesi numuneler İzmir İl Kontrol Laboratuarına pestisit kalıntı analizlerinden geçirilmek üzere gönderildi.  Analizler sonucu ürünleri ilaç kalıntısı yönünden temiz çıkan üreticilere 2015 yılı ''Entegre Mücadele Üretici Sertifikası'', ürünlerine ise ''Entegre ve Kontrollü Ürün Sertifikası'' verileceğini belirten Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürü Mustafa Bircan; " Üretim sezonu sonunda üreticilere proje bahçelerinden pazara sunulmak üzere hazırlanan ürünlerine yerleştirilmek üzere; entegre ürün logolarının dağıtımı da yapılacak. Logolu ürünler tüketicilerde güven uyandıracağı için taleplerin artarak, proje kapsamındaki üreticilerinde bu sayede yüksek kazanç sağlamaları hedefleniyor. Turunçgiller ilimizde yaş meyve ihracatında gelişme potansiyeline sahip önemli bir yerde bulunmakta olup, TÜİK verilerine göre; 90 bin 445 ton olan üretimimiz, 56 bin 385 dekar alanı kaplamaktadır. İlimizde de yürütülen EKÜY projelerinin amacı; üreticilerin tarımsal faaliyetlerde bulunurken yeni teknikleri kullanmalarını, hastalık ve zararlıları tanımalarını ve bunların mücadele zamanlarını öğrenerek kendi bahçelerinin danışmanı haline gelmelerini ve bunların sonucunda da en az girdi ile yüksek verimli, kaliteli ve kalıntısız ürün üretmelerini sağlamak hedeflenmiştir" dedi. Aydın Turunçgillerinde 52 Bin 868 Ton Rekolte Bekleniyor Çalışmalarda Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke ve Sultanhisar'da yeni proje bahçelerinin seçimlerinin de yapıldığını belirten Bircan; "Bu yıl turunçgil EKÜY çalışmaları 5 ilçede 414 üreticiye ait olan Bin 266 bahçede 14 bin 034 dekar alanda yürütülmüş olup, bu alandan elde edilmesi beklenen tahmini üretim miktarı ise 52 bin 868 ton'dur. Seçilen bahçelere EKÜY bayraklarının asılması ve üreticilere EKÜY uygulama defterlerinin dağıtımı ile çalışmalara devam edilmiştir. Bu proje kapsamında yıl boyunca yapılan arazi çalışmalarında ise; ilimizde bulunan turunçgil hastalıklarından kahverengi çürüklük ve zamklanma için, turunçgil zararlılarından ise gri yumuşak koşnil, sarı- kırmızı kabuklu bit, beyaz sinek, kırmızı örümcek,  harnup güvesi, portakal güvesi, unlu bit ve ana zararlı olan Akdeniz meyve sineği vd.,  ile yabancı ot mücadelesi için kontroller devam etmiştir. Yapılan kontrollerde Ekonomik Zarar Eşiği gelen zararlılara karşı önerilerde bulunulmuştur. Doğal dengenin kurulu olduğu bahçelerde kimyasal mücadeleye gerek duyulmamakla birlikte, popülasyonun yüksek olduğu bazı bahçelerde ise kimyasal mücadele uygulanmıştır. Önerilerde bulunulan bahçelerde kimyasal mücadelenin sonuçlandırılması takip edilmiştir. Unlu bit mücadelesi Söke ilçemizde yararlı böcek salımları yapılarak biyolojik mücadele ile ve ayrıca kimyasal mücadele olarak devam etmiştir" diye konuştu
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları tarafından Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi'nin (EKÜY) uygulandığı bahçelerde yetişmekte olan turunçgillerde ilaç kalıntısının olup olmadığı araştırılıyor.

İlaç kalıntısını incelemesi yapılacak  meyve numuneleri alımı Ekim ayının ikinci haftasından bu yana aralıklarla yapılırken, hasat öncesi numuneler İzmir İl Kontrol Laboratuarına pestisit kalıntı analizlerinden geçirilmek üzere gönderildi.  Analizler sonucu ürünleri ilaç kalıntısı yönünden temiz çıkan üreticilere 2015 yılı ''Entegre Mücadele Üretici Sertifikası'', ürünlerine ise ''Entegre ve Kontrollü Ürün Sertifikası'' verileceğini belirten Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürü Mustafa Bircan; " Üretim sezonu sonunda üreticilere proje bahçelerinden pazara sunulmak üzere hazırlanan ürünlerine yerleştirilmek üzere; entegre ürün logolarının dağıtımı da yapılacak. Logolu ürünler tüketicilerde güven uyandıracağı için taleplerin artarak, proje kapsamındaki üreticilerinde bu sayede yüksek kazanç sağlamaları hedefleniyor. Turunçgiller ilimizde yaş meyve ihracatında gelişme potansiyeline sahip önemli bir yerde bulunmakta olup, TÜİK verilerine göre; 90 bin 445 ton olan üretimimiz, 56 bin 385 dekar alanı kaplamaktadır. İlimizde de yürütülen EKÜY projelerinin amacı; üreticilerin tarımsal faaliyetlerde bulunurken yeni teknikleri kullanmalarını, hastalık ve zararlıları tanımalarını ve bunların mücadele zamanlarını öğrenerek kendi bahçelerinin danışmanı haline gelmelerini ve bunların sonucunda da en az girdi ile yüksek verimli, kaliteli ve kalıntısız ürün üretmelerini sağlamak hedeflenmiştir" dedi.

Aydın Turunçgillerinde 52 Bin 868 Ton Rekolte Bekleniyor

Çalışmalarda Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke ve Sultanhisar'da yeni proje bahçelerinin seçimlerinin de yapıldığını belirten Bircan; "Bu yıl turunçgil EKÜY çalışmaları 5 ilçede 414 üreticiye ait olan Bin 266 bahçede 14 bin 034 dekar alanda yürütülmüş olup, bu alandan elde edilmesi beklenen tahmini üretim miktarı ise 52 bin 868 ton'dur. Seçilen bahçelere EKÜY bayraklarının asılması ve üreticilere EKÜY uygulama defterlerinin dağıtımı ile çalışmalara devam edilmiştir. Bu proje kapsamında yıl boyunca yapılan arazi çalışmalarında ise; ilimizde bulunan turunçgil hastalıklarından kahverengi çürüklük ve zamklanma için, turunçgil zararlılarından ise gri yumuşak koşnil, sarı- kırmızı kabuklu bit, beyaz sinek, kırmızı örümcek,  harnup güvesi, portakal güvesi, unlu bit ve ana zararlı olan Akdeniz meyve sineği vd.,  ile yabancı ot mücadelesi için kontroller devam etmiştir. Yapılan kontrollerde Ekonomik Zarar Eşiği gelen zararlılara karşı önerilerde bulunulmuştur. Doğal dengenin kurulu olduğu bahçelerde kimyasal mücadeleye gerek duyulmamakla birlikte, popülasyonun yüksek olduğu bazı bahçelerde ise kimyasal mücadele uygulanmıştır. Önerilerde bulunulan bahçelerde kimyasal mücadelenin sonuçlandırılması takip edilmiştir. Unlu bit mücadelesi Söke ilçemizde yararlı böcek salımları yapılarak biyolojik mücadele ile ve ayrıca kimyasal mücadele olarak devam etmiştir" diye konuştu

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.