Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Aydın’da sezonun ilk inciri olgunlaştı

GENEL 23.06.2015 - 18:47, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3002+ kez okundu.
 

Aydın’da sezonun ilk inciri olgunlaştı

Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, Aydın’da yetişen sezonun ilk taze incirini Vali Erol Ayyıldız’a hediye etti.

Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, Aydın’da yetişen sezonun ilk taze incirini Vali Erol Ayyıldız’a hediye etti. Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, Aydın Valisi Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret ederek olgunlaşan erkenci incirler hakkında bilgi verdi. Müdür Arpacı, Erbeyli’de yetişen Siyah Orak ve Beyaz Orak erkenci incir çeşitlerinin olgunlaştığını söyleyerek, “Turfanda olarak piyasaya sunulan partenokarp (çekirdeksiz) incirler, erken olgunlaştığı için erken dönemde pazara çıktığından normal incir döneminden 2-3 kat daha yüksek fiyatla satılmaktadır. Aydın Büyük Menderes Vadisinde Haziranın ikinci haftasından itibaren olgunlaşan erkenci incirler, Aydın çiftçileri için alternatif olabilecek, özellikle sulanabilen küçük araziler için yüksek kazanç sağlayabilecektir. İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğümüzde fidanlar üretilerek çiftçilerimize sunulmaktadır. Ayrıca siyah orak çeşidi kurutmalık olarak da değerlendirilebilmektedir. 2015 sezonu şimdilik normal geçmektedir. Kurutmalık incir de ilekleme sezonu devam etmektedir” dedi. Aydın’da incir geliştirme çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Arpacı, “İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğümüz, ülkesel olarak incir Genetik kaynaklarını toplayarak muhafaza etmekte ve gelecek nesillere incirin kaybolmadan saklanması sağlanmaktadır. Bunun yanında özellikle incirde çeşit ıslah çalışmaları, mevcut bahçelerde verimi artırma ve kaliteyi yükseltme araştırmaları yürütmektedir” ifadelerini kullandı. Son yıllarda renkli incirlerde taze ve kuru incire rağbet arttığını ifade eden Arpacı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle yurtdışından kuru siyah incir talebi gelmektedir. İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü bu konuda koleksiyon bahçesinde bulunan 273 adet incir çeşidi içerisinde yapılan taramada 2 adet siyah çeşidin kurutmalığa uygun olduğu ortaya çıktı. Bu çeşitlerin fidan üretimleri 2015 yılı itibarı ile başlamıştır” Vali Erol Ayyıldız da, İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün çalışmalarının önemli olduğuna dikkat çekerek, “Müdürlüğümüz, İncir üreticilerimizin daima yanında olmaya devam edecektir. İncir üreticilerimize şimdiden bol kazançlar diliyorum” şeklinde konuştu.
Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, Aydın’da yetişen sezonun ilk taze incirini Vali Erol Ayyıldız’a hediye etti.

Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, Aydın’da yetişen sezonun ilk taze incirini Vali Erol Ayyıldız’a hediye etti.

Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, Aydın Valisi Erol Ayyıldız’ı makamında ziyaret ederek olgunlaşan erkenci incirler hakkında bilgi verdi. Müdür Arpacı, Erbeyli’de yetişen Siyah Orak ve Beyaz Orak erkenci incir çeşitlerinin olgunlaştığını söyleyerek, “Turfanda olarak piyasaya sunulan partenokarp (çekirdeksiz) incirler, erken olgunlaştığı için erken dönemde pazara çıktığından normal incir döneminden 2-3 kat daha yüksek fiyatla satılmaktadır. Aydın Büyük Menderes Vadisinde Haziranın ikinci haftasından itibaren olgunlaşan erkenci incirler, Aydın çiftçileri için alternatif olabilecek, özellikle sulanabilen küçük araziler için yüksek kazanç sağlayabilecektir. İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğümüzde fidanlar üretilerek çiftçilerimize sunulmaktadır. Ayrıca siyah orak çeşidi kurutmalık olarak da değerlendirilebilmektedir. 2015 sezonu şimdilik normal geçmektedir. Kurutmalık incir de ilekleme sezonu devam etmektedir” dedi.

Aydın’da incir geliştirme çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Arpacı, “İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğümüz, ülkesel olarak incir Genetik kaynaklarını toplayarak muhafaza etmekte ve gelecek nesillere incirin kaybolmadan saklanması sağlanmaktadır. Bunun yanında özellikle incirde çeşit ıslah çalışmaları, mevcut bahçelerde verimi artırma ve kaliteyi yükseltme araştırmaları yürütmektedir” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda renkli incirlerde taze ve kuru incire rağbet arttığını ifade eden Arpacı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle yurtdışından kuru siyah incir talebi gelmektedir. İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü bu konuda koleksiyon bahçesinde bulunan 273 adet incir çeşidi içerisinde yapılan taramada 2 adet siyah çeşidin kurutmalığa uygun olduğu ortaya çıktı. Bu çeşitlerin fidan üretimleri 2015 yılı itibarı ile başlamıştır”

Vali Erol Ayyıldız da, İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün çalışmalarının önemli olduğuna dikkat çekerek, “Müdürlüğümüz, İncir üreticilerimizin daima yanında olmaya devam edecektir. İncir üreticilerimize şimdiden bol kazançlar diliyorum” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.