Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Avrupa, Türkiye ve Hindistan’ı mahkemeye mi verecek?

GENEL 11.04.2019 - 11:36, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3193+ kez okundu.
 

Avrupa, Türkiye ve Hindistan’ı mahkemeye mi verecek?

AB, Dünya Ticaret Örgütü'ne Türkiye ve Hindistan aleyhine ihtilaf başvurusunda bulundu.

AYDIN- Avrupa Birliği, bilgi iletişim cihazları ve ilaçlarla ilgili ticari uygulamaları nedeniyle Türkiye ve Hindistan aleyhine Dünya Ticaret Örgütü nezdinde ihtilaf başvurusu yaptı. Avrupa Komisyonu’nun yayınladığı basın açıklamasına göre, her iki ülkenin ticari uygulamaları, AB’nin ekonomik çıkarlarını ciddi şekilde sekteye uğratıyor. Uygulamalar nedeniyle Avrupa ihracatının yıllık 1 milyar Avro düzeyinde bir kayıp yaşayacağı ifade ediliyor. Avrupa Komisyonu Ticaret Komiseri Cecilia Malmström’ün açıklamasına göre, Avrupa Birliği, uluslararası kuralları ihlal eden taraflara karşı çok taraflı çözüm sistemlerini kullanma kararlılığını sürdürüyor. Son olarak gündeme gelen sorun Hindistan’ın bilgi iletişim cihazları için verdiği gümrüksüz ithalat taahhüdüne uymaması. Yayınlanan basın açıklamasına göre, Türkiye de AB ilaç üreticilerine ayrımcılık yaparak onları kendi sınırları içerisinde üretim yapmaya yönlendiriyor. Yapılan açıklamaya göre, bu iki uygulama Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kanunlarına aykırılık teşkil ediyor. Hindistan’da ne oldu? Hindistan yakın zamanda geniş bir yelpazede bilgi iletişim cihazına gümrük vergisi getirdi. Bunlar arasında cep telefonları ve parçaları, baz istasyonları, entegre devreler ve optik cihazlar bulunuyor. Avrupa Komisyonu’nun açıklamasına göre Hindistan, daha önce DTÖ’ye aksi taahhütte bulunmuş olsa da, halihazırda bu ürünlere yüzde 7,5-20 arasında vergi uyguluyor. Bunun sonucunda AB’nin yıllık 600 milyon Avro değerinde ihracat zararına uğradığı ifade ediliyor. Türkiye ile sorun ne? Açıklamaya göre, Türkiye ise, sağlık sistemi dahilinde ilaç ödemelerinin yapılması için yabancı ilaç üreticilerine ülke sınırları içerisinde üretim yapmayı şart koşuyor. Ayrıca üretimini Türkiye’ye taşıyacak firmalara da teknoloji transferi zorunluluğu getiriliyor. Avrupa Birliği, bu uygulamaların yabancı firmaların yerli firmalarla eşit tutulması yönündeki Dünya Ticaret Örgütü şartının ihlali olduğunu öne sürüyor. Mevcut uygulama ile AB’den Türkiye’ye yapılan ilaç ihracatının uğrayacağı kaybın yıllık 460 milyon Avro düzeyinde olacağı bildiriliyor. Uygulamanın devamı halinde ise, Türkiye’nin AB’den yaptığı yıllık 2,5 milyar Avroluk ithalatın olumsuz etkileneceği vurgulanıyor. Bundan sonraki adımlar İhtilaf çözümünde ilk adım Dünya Ticaret Örgütü tarafından yürütülecek 60 günlük bir müzakere. Eğer müzakereler olumlu sonuçlanmazsa, Avrupa Birliği DTÖ’den her iki durum için birer jüri heyeti oluşturarak ihtilafların karara bağlanmasını talep edebilecek. Avrupa Komisyonu, Juncker yönetiminin başlangıcı olan Kasım 2014’ten beri DTÖ’de 9 dava kazandı. Bunların sonucunda, Rusya, Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Amerika gibi kilit pazarlarda, yıllık 10 milyar Avro değerinde ihracatı etkileyen ayrımcı vergiler, kanun dışı gümrük vergileri ve diğer ticari bariyerler ortadan kaldırıldı. AB’nin bilgi iletişim teknolojileri ve ilaç sektörlerinde bu girişimlere devam edeceği ifade ediliyor.
AB, Dünya Ticaret Örgütü'ne Türkiye ve Hindistan aleyhine ihtilaf başvurusunda bulundu.

AYDIN- Avrupa Birliği, bilgi iletişim cihazları ve ilaçlarla ilgili ticari uygulamaları nedeniyle Türkiye ve Hindistan aleyhine Dünya Ticaret Örgütü nezdinde ihtilaf başvurusu yaptı. Avrupa Komisyonu’nun yayınladığı basın açıklamasına göre, her iki ülkenin ticari uygulamaları, AB’nin ekonomik çıkarlarını ciddi şekilde sekteye uğratıyor. Uygulamalar nedeniyle Avrupa ihracatının yıllık 1 milyar Avro düzeyinde bir kayıp yaşayacağı ifade ediliyor.

Avrupa Komisyonu Ticaret Komiseri Cecilia Malmström’ün açıklamasına göre, Avrupa Birliği, uluslararası kuralları ihlal eden taraflara karşı çok taraflı çözüm sistemlerini kullanma kararlılığını sürdürüyor. Son olarak gündeme gelen sorun Hindistan’ın bilgi iletişim cihazları için verdiği gümrüksüz ithalat taahhüdüne uymaması. Yayınlanan basın açıklamasına göre, Türkiye de AB ilaç üreticilerine ayrımcılık yaparak onları kendi sınırları içerisinde üretim yapmaya yönlendiriyor. Yapılan açıklamaya göre, bu iki uygulama Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kanunlarına aykırılık teşkil ediyor.

Hindistan’da ne oldu?

Hindistan yakın zamanda geniş bir yelpazede bilgi iletişim cihazına gümrük vergisi getirdi. Bunlar arasında cep telefonları ve parçaları, baz istasyonları, entegre devreler ve optik cihazlar bulunuyor. Avrupa Komisyonu’nun açıklamasına göre Hindistan, daha önce DTÖ’ye aksi taahhütte bulunmuş olsa da, halihazırda bu ürünlere yüzde 7,5-20 arasında vergi uyguluyor. Bunun sonucunda AB’nin yıllık 600 milyon Avro değerinde ihracat zararına uğradığı ifade ediliyor.

Türkiye ile sorun ne?

Açıklamaya göre, Türkiye ise, sağlık sistemi dahilinde ilaç ödemelerinin yapılması için yabancı ilaç üreticilerine ülke sınırları içerisinde üretim yapmayı şart koşuyor. Ayrıca üretimini Türkiye’ye taşıyacak firmalara da teknoloji transferi zorunluluğu getiriliyor. Avrupa Birliği, bu uygulamaların yabancı firmaların yerli firmalarla eşit tutulması yönündeki Dünya Ticaret Örgütü şartının ihlali olduğunu öne sürüyor. Mevcut uygulama ile AB’den Türkiye’ye yapılan ilaç ihracatının uğrayacağı kaybın yıllık 460 milyon Avro düzeyinde olacağı bildiriliyor. Uygulamanın devamı halinde ise, Türkiye’nin AB’den yaptığı yıllık 2,5 milyar Avroluk ithalatın olumsuz etkileneceği vurgulanıyor.

Bundan sonraki adımlar

İhtilaf çözümünde ilk adım Dünya Ticaret Örgütü tarafından yürütülecek 60 günlük bir müzakere. Eğer müzakereler olumlu sonuçlanmazsa, Avrupa Birliği DTÖ’den her iki durum için birer jüri heyeti oluşturarak ihtilafların karara bağlanmasını talep edebilecek. Avrupa Komisyonu, Juncker yönetiminin başlangıcı olan Kasım 2014’ten beri DTÖ’de 9 dava kazandı. Bunların sonucunda, Rusya, Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Amerika gibi kilit pazarlarda, yıllık 10 milyar Avro değerinde ihracatı etkileyen ayrımcı vergiler, kanun dışı gümrük vergileri ve diğer ticari bariyerler ortadan kaldırıldı. AB’nin bilgi iletişim teknolojileri ve ilaç sektörlerinde bu girişimlere devam edeceği ifade ediliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.