Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Asırlık kütük ambar kaderine terk edildi

KÜLTÜR 27.05.2015 - 12:55, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3676+ kez okundu.
 

Asırlık kütük ambar kaderine terk edildi

Aydın'ın Yenipazar ilçesinde çuval ve naylon torbaların icadından önce tahıl ürünlerinin saklanmasında kullanılan içi oyulmuş asırlık kütük görenleri şaşırtıyor.

Aydın'ın Yenipazar ilçesinde çuval ve naylon torbaların icadından önce tahıl ürünlerinin saklanmasında kullanılan içi oyulmuş asırlık kütük görenleri şaşırtıyor. Yenipazar'ın Karacaören Mahallesi Karacaağaç Sokak’ta tarihi eser niteliğinde olan ve oyularak içinde tahıl ürünleri saklanan kütükten yapılmış ambar teknolojiye yenik düştü.  Köylülerin çuval ve torbanın olmadığı dönemlerde kullandığı kütük ambar şimdi ise harabe bir evin köşesinde atıl bir şekilde kaderine terk edildi. Gelişen teknolojinin ürünleri saklama yönünden sunduğu alternatifler nedeniyle yüzüne bile bakılmayan kavak ağacından oyma kütük ambar, tarihin tozlu sayfaları arasında miâdını tamamlamayı bekliyor. Henüz kütük ambarın yaşı belirlenemese de Karacaağaç Sokak sakinleri tarafından asırlık olarak ifade ediliyor. İçinde başta buğday olmak üzere yıllarca tahıl ürünleri saklanan tarihi ambarın günümüze kadar ulaşması sağlamlık ve tahıl saklama yönünden uygunluğunu da gözler önüne seriyor. “ATALARIMIZIN ZOR ŞARTLAR ALTINDA YAŞADIĞINI GÖSTERİYOR” Kütük ambarı ilk gördüğünde şaşkınlığını gizleyemediğini ifade eden Karacaören Mahallesi Muhtarı Mustafa Kıroğlan, “Bu zamana kadar ne böyle bir şey gördüm ne de duymuştum. Ambarı ilk gördüğünde sadece bir kütük parçası olarak değerlendirdim. Fakat işin aslının sadece bir kütükten ibaret olmadığını ve kütüğün tahıl ambarı olduğunu öğrenince şaşkınlığımı da gizleyemedim. Belli ki ambarın yapıldığı dönemde tahıl ürünlerini saklamak için gerekli araç ve gerecin olmadığı anlaşılıyor. Bu da atalarımızın ne zor şartlar altında yaşadığını ve ürünlerini saklamak için değişik yol ve yöntemler izlediğinin bir kanıtı olarak değerlendirilebilir. Çuval ve naylon torba gibi saklama araçlarının olmayışı atalarımızı bu tür bir yol izlemeye sürüklemiş. Yıllarca kullanılan ve asırlık olarak tabir edilen ambarın bugüne kadar sağsalim gelmesi de ambarın ilginç bir boyutunu ön plana çıkarıyor. Kütük ambarın kullanışlı olduğu ve içinde saklanan tahıl ürünlerinin uzun ömürlü olduğu da inkar edilemez” dedi.
Aydın'ın Yenipazar ilçesinde çuval ve naylon torbaların icadından önce tahıl ürünlerinin saklanmasında kullanılan içi oyulmuş asırlık kütük görenleri şaşırtıyor.

Aydın'ın Yenipazar ilçesinde çuval ve naylon torbaların icadından önce tahıl ürünlerinin saklanmasında kullanılan içi oyulmuş asırlık kütük görenleri şaşırtıyor.

Yenipazar'ın Karacaören Mahallesi Karacaağaç Sokak’ta tarihi eser niteliğinde olan ve oyularak içinde tahıl ürünleri saklanan kütükten yapılmış ambar teknolojiye yenik düştü.  Köylülerin çuval ve torbanın olmadığı dönemlerde kullandığı kütük ambar şimdi ise harabe bir evin köşesinde atıl bir şekilde kaderine terk edildi. Gelişen teknolojinin ürünleri saklama yönünden sunduğu alternatifler nedeniyle yüzüne bile bakılmayan kavak ağacından oyma kütük ambar, tarihin tozlu sayfaları arasında miâdını tamamlamayı bekliyor. Henüz kütük ambarın yaşı belirlenemese de Karacaağaç Sokak sakinleri tarafından asırlık olarak ifade ediliyor. İçinde başta buğday olmak üzere yıllarca tahıl ürünleri saklanan tarihi ambarın günümüze kadar ulaşması sağlamlık ve tahıl saklama yönünden uygunluğunu da gözler önüne seriyor.

“ATALARIMIZIN ZOR ŞARTLAR ALTINDA YAŞADIĞINI GÖSTERİYOR”

Kütük ambarı ilk gördüğünde şaşkınlığını gizleyemediğini ifade eden Karacaören Mahallesi Muhtarı Mustafa Kıroğlan, “Bu zamana kadar ne böyle bir şey gördüm ne de duymuştum. Ambarı ilk gördüğünde sadece bir kütük parçası olarak değerlendirdim. Fakat işin aslının sadece bir kütükten ibaret olmadığını ve kütüğün tahıl ambarı olduğunu öğrenince şaşkınlığımı da gizleyemedim. Belli ki ambarın yapıldığı dönemde tahıl ürünlerini saklamak için gerekli araç ve gerecin olmadığı anlaşılıyor. Bu da atalarımızın ne zor şartlar altında yaşadığını ve ürünlerini saklamak için değişik yol ve yöntemler izlediğinin bir kanıtı olarak değerlendirilebilir. Çuval ve naylon torba gibi saklama araçlarının olmayışı atalarımızı bu tür bir yol izlemeye sürüklemiş. Yıllarca kullanılan ve asırlık olarak tabir edilen ambarın bugüne kadar sağsalim gelmesi de ambarın ilginç bir boyutunu ön plana çıkarıyor. Kütük ambarın kullanışlı olduğu ve içinde saklanan tahıl ürünlerinin uzun ömürlü olduğu da inkar edilemez” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.