Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Arıcılara şok

EKONOMİ 26.02.2018 - 17:25, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3460+ kez okundu.
 

Arıcılara şok

Milyonlarca işçi arı telef oldu. Arıları çırpına çırpına telef olan arıcılar, zehirli ilaç kullanan işletmeye tepki gösterdi.

AYDIN– Türkiye’nin en önemli arı yetiştirme ve bal üretim merkezlerinin başında gelen Aydın’da 2018 yılına umutla giren arıcılar bahar mevsimine büyük bir şok yaşayarak girdi. Aydın’da en fazla arıcılığın yapıldığı Karpuzlu yöresinde çiçeklerin açması ile bal ve polene çıkan milyonlarca işçi arı kovana zehirlenmiş vaziyette döndü. ZARAR BÜYÜK İşçi arılar zehirlenince yeni çıkacak yavrular da açlıktan telef oldu. Arıcılarx zehirlenmeden dolayı oluşan zararın çok büyük olduğunu belirterek, sadece kendilerinin değil aynı zamanda milli ekonominin de büyük zarar gördüğünü belirttiler. Erken gelen bahardan faydalanmak isteyen arıcılar son günlerde gerçekleşen arı ölümleri ile ne yapacağını şaşırdı. Karpuzlu civarında kovanlardaki işçi arıların yarısından fazlasının telef olduğunu gören arıcılar durumu Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği’ne bildirerek yardım istedi. İLAÇLAMA ÖLDÜRÜYOR Bölgede inceleme yapan ekipler, arıların Çine Karpuzlu yolu üzerinde bulunan ve Çine Belediyesi’nin eski başkanlarından Osman Aydın’ın bahçelerinde yapılan ilaçlamadan kaynaklandığını iddia etti. Arıların uçum ve çalışma zamanında yapılan ilaçlama nedeniyle meyve bahçelerine çiçeğe giden arıların kovana bile giremeden çırpına çırpına telef oldukları görüldü. Milyonlarca arının telef olduğunu belirten arıcılar, yaşanan sıkıntının çözümü için yetkililerden yardım istedi. DUYARYLILIK ÇAĞRISI Geçtiğimiz yıl da benzer sıkıntıların yaşandığını belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, Çine Belediyesi’nin eski başkanı Osman Aydın’ın bu konuda duyarlı olmasına rağmen bahçelerde çalışanların gerekli özeni göstermemesi nedeniyle hem arıcının hem de milli ekonominin ciddi derecede zarar gördüğünü belirtti. ZEHİRLİ İLAÇ Arı konaklama bölgelerinde yapılan inceleme sırasında da ilaçlamanın devam etmesi üzerine Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve bölge arıcısı ilaçlamanın devam ettiği işletmeye giderek zehirli ilaçların akşam vakti yapılmasını istedi. Zaman zaman tartışmaların da yaşandığı çiftlikte bundan sonra ilaçlamaların arıların uçuş yapmadığı akşam saatlerinde yapılacağı belirtildi. GEÇEN YIL DA YAŞANDI Arıların zehirlendiği için telef olduğunu belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, “Geçen yıl da aynı durum yaşandı. Özel arazilere zehirli ilaç atıyorlar. Bu muhit en güzel kış konaklama yerlerinden birisi, iyi arı gelişim sahası. Zehirli ilaç atıldığı için bu olay yaşanıyor. Biz kendilerine geçen yıl söyledik. Zehirli ilaç atmamalarını istedik. ‘Biz organik ilaç kullanıyoruz’ dediler. Ancak kesinlikle organik değil. Devletin bu konuyla ilgilenmesi lazım. Hırsızlık ve zehirlenmeden dolayı arı ölümleri TARSİM kapsamına alınması lazım” diye konuştu.
Milyonlarca işçi arı telef oldu. Arıları çırpına çırpına telef olan arıcılar, zehirli ilaç kullanan işletmeye tepki gösterdi.

AYDIN– Türkiye’nin en önemli arı yetiştirme ve bal üretim merkezlerinin başında gelen Aydın’da 2018 yılına umutla giren arıcılar bahar mevsimine büyük bir şok yaşayarak girdi. Aydın’da en fazla arıcılığın yapıldığı Karpuzlu yöresinde çiçeklerin açması ile bal ve polene çıkan milyonlarca işçi arı kovana zehirlenmiş vaziyette döndü.

ZARAR BÜYÜK

İşçi arılar zehirlenince yeni çıkacak yavrular da açlıktan telef oldu. Arıcılarx zehirlenmeden dolayı oluşan zararın çok büyük olduğunu belirterek, sadece kendilerinin değil aynı zamanda milli ekonominin de büyük zarar gördüğünü belirttiler.

Erken gelen bahardan faydalanmak isteyen arıcılar son günlerde gerçekleşen arı ölümleri ile ne yapacağını şaşırdı. Karpuzlu civarında kovanlardaki işçi arıların yarısından fazlasının telef olduğunu gören arıcılar durumu Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği’ne bildirerek yardım istedi.

İLAÇLAMA ÖLDÜRÜYOR

Bölgede inceleme yapan ekipler, arıların Çine Karpuzlu yolu üzerinde bulunan ve Çine Belediyesi’nin eski başkanlarından Osman Aydın’ın bahçelerinde yapılan ilaçlamadan kaynaklandığını iddia etti. Arıların uçum ve çalışma zamanında yapılan ilaçlama nedeniyle meyve bahçelerine çiçeğe giden arıların kovana bile giremeden çırpına çırpına telef oldukları görüldü. Milyonlarca arının telef olduğunu belirten arıcılar, yaşanan sıkıntının çözümü için yetkililerden yardım istedi.

DUYARYLILIK ÇAĞRISI

Geçtiğimiz yıl da benzer sıkıntıların yaşandığını belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, Çine Belediyesi’nin eski başkanı Osman Aydın’ın bu konuda duyarlı olmasına rağmen bahçelerde çalışanların gerekli özeni göstermemesi nedeniyle hem arıcının hem de milli ekonominin ciddi derecede zarar gördüğünü belirtti.

ZEHİRLİ İLAÇ

Arı konaklama bölgelerinde yapılan inceleme sırasında da ilaçlamanın devam etmesi üzerine Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve bölge arıcısı ilaçlamanın devam ettiği işletmeye giderek zehirli ilaçların akşam vakti yapılmasını istedi. Zaman zaman tartışmaların da yaşandığı çiftlikte bundan sonra ilaçlamaların arıların uçuş yapmadığı akşam saatlerinde yapılacağı belirtildi.

GEÇEN YIL DA YAŞANDI

Arıların zehirlendiği için telef olduğunu belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, “Geçen yıl da aynı durum yaşandı. Özel arazilere zehirli ilaç atıyorlar. Bu muhit en güzel kış konaklama yerlerinden birisi, iyi arı gelişim sahası. Zehirli ilaç atıldığı için bu olay yaşanıyor. Biz kendilerine geçen yıl söyledik. Zehirli ilaç atmamalarını istedik. ‘Biz organik ilaç kullanıyoruz’ dediler. Ancak kesinlikle organik değil. Devletin bu konuyla ilgilenmesi lazım. Hırsızlık ve zehirlenmeden dolayı arı ölümleri TARSİM kapsamına alınması lazım” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.