Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Ara Güler, bu şehir ile de anılacak

SANAT 18.10.2018 - 11:58, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2491+ kez okundu.
 

Ara Güler, bu şehir ile de anılacak

Ara Güler'in 1958’de çektiği fotoğraf Aydın’ın kaderini değiştirdi.

AYDIN- Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Miras Listesi’ne kaydedilen Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan Afrodisyas Antik Kenti, 1958 yılında baraj açılışı için Aydın’a gelen Ara Güler’in çektiği fotoğraf sayesinde ortaya çıktı. Ara Güler’in çektiği fotoğraftan sonra başlayan kazılarla gün yüzüne çıkan Afrodisyas, bugün Aydın’ın en fazla yerli ve yabancı turistini ağırlayan antik kent olma özelliğini koruyor. Aydın Karacasu’da bulunan ve bugün Dünya Kültür Mirası Lisetesi’nde yer alan Afrodisyas Antik Kenti’nin ortaya çıkarılması, Ara Güler’in yolunu kaybetmesi ile oldu. 1958 yılında baraj açılışı için Aydın’ın Karacasu ilçesi Geyre beldesine gelen Ara Güler, dönüşte yolunu kaybetti. İstanbul’a dönmek için yolu aradığı sırada bir köye giren Güler, köyde yer alan mimari yapıların Roma dönemi eserlerini de barındırdığını gördü. Tarihi lahitlerin bile üzüm şırası süzmek için kullanıldığını gören Güler, sokakta tarihi bir taş üzerinde sohbet eden iki köylünün de fotoğrafını çekti. İşte bu fotoğraf Afrodisyas’ı dünya çapında meşhur etti. Taş koltukta oturan köylülerin aslında amfi tiyatrodan sökülen Roma Valisi’nin oturduğu koltukta oturduğu bu fotoğraftan sonra Afrodisyas tüm dünyada tanındı.
Ara Güler'in 1958’de çektiği fotoğraf Aydın’ın kaderini değiştirdi.

AYDIN- Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Miras Listesi’ne kaydedilen Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan Afrodisyas Antik Kenti, 1958 yılında baraj açılışı için Aydın’a gelen Ara Güler’in çektiği fotoğraf sayesinde ortaya çıktı.

Ara Güler’in çektiği fotoğraftan sonra başlayan kazılarla gün yüzüne çıkan Afrodisyas, bugün Aydın’ın en fazla yerli ve yabancı turistini ağırlayan antik kent olma özelliğini koruyor. Aydın Karacasu’da bulunan ve bugün Dünya Kültür Mirası Lisetesi’nde yer alan Afrodisyas Antik Kenti’nin ortaya çıkarılması, Ara Güler’in yolunu kaybetmesi ile oldu. 1958 yılında baraj açılışı için Aydın’ın Karacasu ilçesi Geyre beldesine gelen Ara Güler, dönüşte yolunu kaybetti. İstanbul’a dönmek için yolu aradığı sırada bir köye giren Güler, köyde yer alan mimari yapıların Roma dönemi eserlerini de barındırdığını gördü. Tarihi lahitlerin bile üzüm şırası süzmek için kullanıldığını gören Güler, sokakta tarihi bir taş üzerinde sohbet eden iki köylünün de fotoğrafını çekti. İşte bu fotoğraf Afrodisyas’ı dünya çapında meşhur etti. Taş koltukta oturan köylülerin aslında amfi tiyatrodan sökülen Roma Valisi’nin oturduğu koltukta oturduğu bu fotoğraftan sonra Afrodisyas tüm dünyada tanındı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.