Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Anne ve babalar dikkat!

ÇOCUK 14.01.2015 - 21:16, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:48 12290+ kez okundu.
 

Anne ve babalar dikkat!

Havaların soğumasıyla birlikte yetişkinlerde ve çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında ciddi artış var.

Kışın bastırmasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında da artış yaşanıyor. Lokman Hekim Sincan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Meryem Alpar, son günlerde öksürük şikâyetiyle yapılan başvuruların arttığına dikkat çekerek “Öksürük, başta üst solunum yolu hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın belirtisidir. Tüm polikliniklere hastaların yüzde 3 ile yüzde 40’ı öksürük yakınması nedeniyle başvuruyor. 3 haftadan kısa ise akut öksürük, 3 ile 8 hafta sürerse subakut öksürük, 8 haftadan daha fazla ise kronik öksürük olarak adlandırıyoruz” dedi. Alpar, süte bal karıştırma veya bala karabiber atarak tüketmenin yararlı olabileceğini söyledi. GRİP, SİNÜZİT VE NEZLE Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada her yıl 5 yaşın altında 1.2 milyon çocuk enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor. Bildirimi zorunlu olmadığı için resmi rakamların bulunmadığı kış hastalıklarının en çok görülenleri ve belirtileri şöyle: Grip: Havadaki damlacıklardan bulaşan grip solunum yolu enfeksiyonları listesinin başında yer alıyor. 1 hafta ya da 10 gün içinde iyileşiyor. Ancak bebeklerde daha uzun sürüyor. Ateş, halsizlik, kaslarda ağrı, burun akıntısı veya tıkanıklık, boğazda yanma, kaşıntı hissi oluşturuyor. Nezle: Nezleye neden olan 200’den fazla virüs bulunuyor. Aksırık, öksürük sonucu havaya karışan virüslü damlacıklar solunum yoluyla vücuda yerleşiyor ve nezleye neden oluyor. En kolay yuva, kreş gibi toplu mekânlarda bulaşıyor. Hatta yılda 7-8 kez nezleye yakalanmak mümkün. Sinüzit: Kemiklerin arasında bulunan ‘sinüs’ boşluklarında enfeksiyon oluşması sonucunda ortaya çıkıyor. Sinüs boşlukları, bazı bebeklerde doğuştan bulunurken bazılarında 12 yaştan sonra oluşuyor. Genellikle 2 yaşından büyük çocuklarda rastlanıyor. Sürekli baş ağrısı, mevsimsel değişikliklere bağlı olarak görülen iki kaşın arasında, yanaklarda ve alın bölgesinde şiddetli ağrı, burundan gelen şeffaf akıntı, soğuk havanın etkisiyle oluşan sızlama gibi belirtiler veriyor.
Havaların soğumasıyla birlikte yetişkinlerde ve çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında ciddi artış var.

Kışın bastırmasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında da artış yaşanıyor. Lokman Hekim Sincan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Meryem Alpar, son günlerde öksürük şikâyetiyle yapılan başvuruların arttığına dikkat çekerek “Öksürük, başta üst solunum yolu hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın belirtisidir. Tüm polikliniklere hastaların yüzde 3 ile yüzde 40’ı öksürük yakınması nedeniyle başvuruyor. 3 haftadan kısa ise akut öksürük, 3 ile 8 hafta sürerse subakut öksürük, 8 haftadan daha fazla ise kronik öksürük olarak adlandırıyoruz” dedi. Alpar, süte bal karıştırma veya bala karabiber atarak tüketmenin yararlı olabileceğini söyledi.

GRİP, SİNÜZİT VE NEZLE

Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada her yıl 5 yaşın altında 1.2 milyon çocuk enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor. Bildirimi zorunlu olmadığı için resmi rakamların bulunmadığı kış hastalıklarının en çok görülenleri ve belirtileri şöyle:

Grip: Havadaki damlacıklardan bulaşan grip solunum yolu enfeksiyonları listesinin başında yer alıyor. 1 hafta ya da 10 gün içinde iyileşiyor. Ancak bebeklerde daha uzun sürüyor. Ateş, halsizlik, kaslarda ağrı, burun akıntısı veya tıkanıklık, boğazda yanma, kaşıntı hissi oluşturuyor.

Nezle: Nezleye neden olan 200’den fazla virüs bulunuyor. Aksırık, öksürük sonucu havaya karışan virüslü damlacıklar solunum yoluyla vücuda yerleşiyor ve nezleye neden oluyor. En kolay yuva, kreş gibi toplu mekânlarda bulaşıyor. Hatta yılda 7-8 kez nezleye yakalanmak mümkün.

Sinüzit: Kemiklerin arasında bulunan ‘sinüs’ boşluklarında enfeksiyon oluşması sonucunda ortaya çıkıyor. Sinüs boşlukları, bazı bebeklerde doğuştan bulunurken bazılarında 12 yaştan sonra oluşuyor. Genellikle 2 yaşından büyük çocuklarda rastlanıyor. Sürekli baş ağrısı, mevsimsel değişikliklere bağlı olarak görülen iki kaşın arasında, yanaklarda ve alın bölgesinde şiddetli ağrı, burundan gelen şeffaf akıntı, soğuk havanın etkisiyle oluşan sızlama gibi belirtiler veriyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.