Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Akıllı robotlar ADÜ’de yarıştı

BİLİM 05.05.2015 - 12:51, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3813+ kez okundu.
 

Akıllı robotlar ADÜ’de yarıştı

Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bu yıl ilk kez düzenlenen ADÜ ROBO 2015 yarışmasında, öğrenciler tasarladıkları robotları sergiledi.

ADÜ Mühendislik Fakültesi Mühendislik Topluluğu’nun düzenlediği ADÜ ROBO 2015 Yarışması, Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleşti. Büyük ilgi gören yarışmayı ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recai Tunca ve Prof. Dr. Törün Özer, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Ali Çengel, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci izledi. Topluluğun ilk kez düzenlediği yarışmada ADÜ Mühendislik Fakültesi, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi ve Özel Yesevi Lisesi’nden 9 takım kendi yaptıkları robotlarla yarıştı. Yarışmanın açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Ali Çengel, "Robotların hem iyi hem kötü yanları var. Teknoloji geliştikçe akıllanıyorlar, insanların yapamadığı bazı şeyleri iyi yapıyorlar. Bazı noktalarda insanlardan daha iyi işler çıkarabilmekteler. Tekrar gerektiren işlerde, daha ileri düzeyde performans sergiliyorlar. Gece gündüz çalışıp hasta olmuyorlar, bu da robotları daha cazip hale geliyor. İnsanlar da robotların yapamadığı işleri yapmalıdır, zihnen iyi gelişmeli, tekrar işlerden kaçınmalı, eleştirel düşüncelere önem verip zamanı iyi kullanmalılar. Eğer böyle olmazsa gelecekte elimizdeki işleri robotlar alabilir. Robotlarda birçok mühendislik alanının ortaklaşa çalışmasının yansımalarını bulabiliriz. Robotlarla beraber yaşamayı öğrenmeliyiz” dedi. Etkinliğin koordinatörlüğünü yürüten Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İhab Elaff da ADÜ ROBO 2015 yarışmasında, öğrencilerin belli görevleri yerine getiren akıllı robotları tasarlayarak yenilikçiliklerini ortaya koyduklarını ve uygulamayı öğrendiklerini dile getirdi. Elaff, "Gayemiz, geleceğin Türk mühendisleri kimliğini oluşturacak üniversite öğrencileri arasında rekabetçi bir ortam oluşturmaktır" diye konuştu. Yarışmada salonun zeminine küpler yerleştirildi. Robotlar, bu küpleri toplayarak kendi alanlarına götürdü. Götürebildikleri küplerin sayısına göre puanlama yapıldı. Yarışma sonunda ADÜ Mühendislik Fakültesi öğrencileri 45 puan alan 'Robonatör' isimli robotları ile birinci oldu. Yesevi Koleji 'Extra' robotu ile 39 puan alıp ikinci olurken, Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri ise 'Belatnix' adlı robotlarıyla 37 puan alarak üçüncülüğü elde etti. Yarışmada dereceye giren öğrencilere Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İhab Elaff plaket verdi.
Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bu yıl ilk kez düzenlenen ADÜ ROBO 2015 yarışmasında, öğrenciler tasarladıkları robotları sergiledi.

ADÜ Mühendislik Fakültesi Mühendislik Topluluğu’nun düzenlediği ADÜ ROBO 2015 Yarışması, Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleşti. Büyük ilgi gören yarışmayı ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recai Tunca ve Prof. Dr. Törün Özer, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Ali Çengel, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci izledi. Topluluğun ilk kez düzenlediği yarışmada ADÜ Mühendislik Fakültesi, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi ve Özel Yesevi Lisesi’nden 9 takım kendi yaptıkları robotlarla yarıştı.

Yarışmanın açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Ali Çengel, "Robotların hem iyi hem kötü yanları var. Teknoloji geliştikçe akıllanıyorlar, insanların yapamadığı bazı şeyleri iyi yapıyorlar. Bazı noktalarda insanlardan daha iyi işler çıkarabilmekteler. Tekrar gerektiren işlerde, daha ileri düzeyde performans sergiliyorlar. Gece gündüz çalışıp hasta olmuyorlar, bu da robotları daha cazip hale geliyor. İnsanlar da robotların yapamadığı işleri yapmalıdır, zihnen iyi gelişmeli, tekrar işlerden kaçınmalı, eleştirel düşüncelere önem verip zamanı iyi kullanmalılar. Eğer böyle olmazsa gelecekte elimizdeki işleri robotlar alabilir. Robotlarda birçok mühendislik alanının ortaklaşa çalışmasının yansımalarını bulabiliriz. Robotlarla beraber yaşamayı öğrenmeliyiz” dedi.

Etkinliğin koordinatörlüğünü yürüten Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İhab Elaff da ADÜ ROBO 2015 yarışmasında, öğrencilerin belli görevleri yerine getiren akıllı robotları tasarlayarak yenilikçiliklerini ortaya koyduklarını ve uygulamayı öğrendiklerini dile getirdi. Elaff, "Gayemiz, geleceğin Türk mühendisleri kimliğini oluşturacak üniversite öğrencileri arasında rekabetçi bir ortam oluşturmaktır" diye konuştu.

Yarışmada salonun zeminine küpler yerleştirildi. Robotlar, bu küpleri toplayarak kendi alanlarına götürdü. Götürebildikleri küplerin sayısına göre puanlama yapıldı. Yarışma sonunda ADÜ Mühendislik Fakültesi öğrencileri 45 puan alan 'Robonatör' isimli robotları ile birinci oldu. Yesevi Koleji 'Extra' robotu ile 39 puan alıp ikinci olurken, Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri ise 'Belatnix' adlı robotlarıyla 37 puan alarak üçüncülüğü elde etti. Yarışmada dereceye giren öğrencilere Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İhab Elaff plaket verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.