Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Akıllı Köy'de ilk hasat yapıldı

EKONOMİ 05.09.2017 - 11:41, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3247+ kez okundu.
 

Akıllı Köy'de ilk hasat yapıldı

Aydın'ın Koçarlı ilçesindeki Akıllı Köy’de patates denemesi başarıyla sonuçlandı

AYDIN- Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Kasaplar Mahallesi’nde hayata geçirilen Akıllı Köy’de, 5 dekarlık bir alanda yürütülen patates üretim denemesinin başarı ile sonuçlandığı belirtildi. Akıllı Köy’de ilk patates hasadı yapılırken dekarda yaklaşık 5 ton patates hasat edildiği, bunun da çok iyi bir rekolte olduğu ifade edildi. Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Gün Kırcalıoğlu ve teknik personelin de katıldığı hasat etkinliği gerçekleştirildi. Verim ve kalitenin memnuniyet verici olduğunu belirten yetkililer geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştirerek üretim yapıldığını belirttiler. Bu deneme ile bu bölgeye adapte olabilecek patates çeşitleri, gübre uygulamaları hakkında birtakım istatistiki verilere ulaştıklarını belirten Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Gün Kırcalıoğlu, şunları söyledi: “Dünyada 4.000’den fazla patates çeşidi var. Ülkemizde ise 100’den fazla tescilli patates çeşidi üretiliyor. Bu patates denemesi için bölgeye uygun erkenci patates çeşitlerini seçtik. Bu erkenci çeşitlerin 4 tanesi yemeklik, 1 tanesi sanayilik nitelik taşıyor. Gübre uygulaması olarak, turfanda patates üreticilerimizin benimsediği gübre uygulaması ile yavaş salınımlı akıllı gübre uygulamalarını birlikte değerlendirdik. Konvansiyonel gübre uygulamalarında özellikle azotlu gübrelerin toprakta birikimi söz konusu oluyor ve yeraltı suları kirleniyor. Buna karşın akıllı gübreler vejetasyon süresince toprağa yavaş karışıyor. Başka bir deyişle, çevre dostu bir nitelik taşıyor. Yüksek maliyetli olmaları nedeniyle henüz üreticiler tarafından benimsenmemiş olan akıllı gübreler konusunda bugüne kadar ülkemizde kapsamlı araştırmalar yürütülmedi. Sonuç olarak, bu patates denemesi ile bölgede patates tarımının yapılabileceği ortaya koyuldu ve akıllı gübre uygulaması ile teknolojik bir ürün tanıtıldı. Tek yıllık sonuçlara göre bölgede turfanda patates tarımı için ümit olduğu görülüyor. Ancak, bu verilerle çok kesin yargılara varmak sağlıklı olmayacaktır. Bu nedenle, araştırmalara devam edilmesi gerekiyor. Patatesin en önemli sorunu pazarlama sorunu. Bu bölgenin turistik bölgelere yakın olması sebebiyle üretilecek patatesin pazarlamasının da rahatlıkla yapılabileceği, çiftçinin bu üründen gelir elde edebileceği görüşündeyiz.” Türkiye’deki bitkisel üretim çeşitliliğinin yüzde 93'üne sahip olan Aydın’daki akıllı köy projesi ile geleneksel tarım yöntemlerinin ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştirmenin amaçlandığı belirtildi.
Aydın'ın Koçarlı ilçesindeki Akıllı Köy’de patates denemesi başarıyla sonuçlandı

AYDIN- Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Kasaplar Mahallesi’nde hayata geçirilen Akıllı Köy’de, 5 dekarlık bir alanda yürütülen patates üretim denemesinin başarı ile sonuçlandığı belirtildi. Akıllı Köy’de ilk patates hasadı yapılırken dekarda yaklaşık 5 ton patates hasat edildiği, bunun da çok iyi bir rekolte olduğu ifade edildi.

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Gün Kırcalıoğlu ve teknik personelin de katıldığı hasat etkinliği gerçekleştirildi. Verim ve kalitenin memnuniyet verici olduğunu belirten yetkililer geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştirerek üretim yapıldığını belirttiler.

Bu deneme ile bu bölgeye adapte olabilecek patates çeşitleri, gübre uygulamaları hakkında birtakım istatistiki verilere ulaştıklarını belirten Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Gün Kırcalıoğlu, şunları söyledi:

“Dünyada 4.000’den fazla patates çeşidi var. Ülkemizde ise 100’den fazla tescilli patates çeşidi üretiliyor. Bu patates denemesi için bölgeye uygun erkenci patates çeşitlerini seçtik. Bu erkenci çeşitlerin 4 tanesi yemeklik, 1 tanesi sanayilik nitelik taşıyor. Gübre uygulaması olarak, turfanda patates üreticilerimizin benimsediği gübre uygulaması ile yavaş salınımlı akıllı gübre uygulamalarını birlikte değerlendirdik. Konvansiyonel gübre uygulamalarında özellikle azotlu gübrelerin toprakta birikimi söz konusu oluyor ve yeraltı suları kirleniyor. Buna karşın akıllı gübreler vejetasyon süresince toprağa yavaş karışıyor. Başka bir deyişle, çevre dostu bir nitelik taşıyor. Yüksek maliyetli olmaları nedeniyle henüz üreticiler tarafından benimsenmemiş olan akıllı gübreler konusunda bugüne kadar ülkemizde kapsamlı araştırmalar yürütülmedi. Sonuç olarak, bu patates denemesi ile bölgede patates tarımının yapılabileceği ortaya koyuldu ve akıllı gübre uygulaması ile teknolojik bir ürün tanıtıldı. Tek yıllık sonuçlara göre bölgede turfanda patates tarımı için ümit olduğu görülüyor. Ancak, bu verilerle çok kesin yargılara varmak sağlıklı olmayacaktır. Bu nedenle, araştırmalara devam edilmesi gerekiyor. Patatesin en önemli sorunu pazarlama sorunu. Bu bölgenin turistik bölgelere yakın olması sebebiyle üretilecek patatesin pazarlamasının da rahatlıkla yapılabileceği, çiftçinin bu üründen gelir elde edebileceği görüşündeyiz.”

Türkiye’deki bitkisel üretim çeşitliliğinin yüzde 93'üne sahip olan Aydın’daki akıllı köy projesi ile geleneksel tarım yöntemlerinin ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştirmenin amaçlandığı belirtildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.