Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Afet TBMM gündeminde

SİYASET 19.06.2019 - 13:11, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3186+ kez okundu.
 

Afet TBMM gündeminde

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, 16, 17 ve 18 Haziran 2019 tarihlerinde yaşanan kuvvetli sağanak yağış ve fırtınanın Aydın tarımına ve çiftçiye verdiği zararı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

AYDIN- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Milletvekili Sezgin, “16, 17 ve 18 Haziran 2019 tarihlerinde yaşanan kuvvetli sağanak yağış ve fırtına nedeniyle Aydın ilimizde sel baskınları yaşanmış; tarım sektörü başta olmak üzere birçok alanda maddi hasar ortaya çıkmıştır” dedi. Sezgin, Aydın’ın İncirliova, Koçarlı, Efeler, Nazilli ilçeleriyle Acarlar ve Umurlu mahalleleri başta olmak üzere ekili tarım arazileri ve meskun mahaller zarar görürken, İncirliova’nın Osmanbükü Mahallesi'nde etkili olan dolu ve sağanak yağışın, 5 bin dönüm ekili arazideki pamuğa zarar verdiğini anlatarak, “Diğer çok sayıda meskun mahal ve tarım arazisi de yağışlardan olumsuz etkilenmiştir. Çiftçilerin büyük çoğunluğunun ürünleri kullanılamaz hale gelmiştir” şeklinde konuştu. İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin aşağıdaki sorulara yanıt vermesini istedi: 1-Sağanak yağış, dolu ve sel sonuncunda Aydın genelinde toplam kaç dekar tarım arazisinde zarar ortaya çıktığı tespit edilmiş midir? 2-Arazileri sular altında kalan veya ürünleri doludan etkilenen çiftçilerin karşılaştığı zararın giderilmesi için ne gibi tedbirler alınacaktır? 3-TARSİM primlerinin yüksek olması nedeniyle ürününü sigortalatamamış olan çiftçilerin zararlarının da sigorta kapsamına alınması değerlendirilmekte midir? 4-Çiftçilerin zararlarının karşılanması amacıyla kredi, sigorta, elektrik ve vergi gibi borçlarının ertelenmesi; zirai ilaç, gübre, fide gibi borçlarının afet fonundan ödenmesi yönünde bir çalışma yapılmakta mıdır? 5-Geçmiş yıllarda aynı bölgelerde yaşanan benzer sel ve dere taşkınlarına karşı önlem alınmamış olmasının gerekçeleri nedir? 6-Yaşanan felakete neden olan faktörlerin kalıcı bir şekilde ortadan kaldırılması için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? 7-Yaşanan felaket nedeniyle oluşan hasarların giderilmesi ve kayıpların karşılanması; mal ve can güvenliği riske girmiş olan vatandaşlarımızın sıkıntılarının giderilmesi yaraların sarılması için başta Nazilli ve İncirliova olmak üzere zarar gören ilçelerin afet bölgesi ilan edilmesi düşünülmekte midir?
İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, 16, 17 ve 18 Haziran 2019 tarihlerinde yaşanan kuvvetli sağanak yağış ve fırtınanın Aydın tarımına ve çiftçiye verdiği zararı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

AYDIN- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Milletvekili Sezgin, “16, 17 ve 18 Haziran 2019 tarihlerinde yaşanan kuvvetli sağanak yağış ve fırtına nedeniyle Aydın ilimizde sel baskınları yaşanmış; tarım sektörü başta olmak üzere birçok alanda maddi hasar ortaya çıkmıştır” dedi.

Sezgin, Aydın’ın İncirliova, Koçarlı, Efeler, Nazilli ilçeleriyle Acarlar ve Umurlu mahalleleri başta olmak üzere ekili tarım arazileri ve meskun mahaller zarar görürken, İncirliova’nın Osmanbükü Mahallesi'nde etkili olan dolu ve sağanak yağışın, 5 bin dönüm ekili arazideki pamuğa zarar verdiğini anlatarak, “Diğer çok sayıda meskun mahal ve tarım arazisi de yağışlardan olumsuz etkilenmiştir. Çiftçilerin büyük çoğunluğunun ürünleri kullanılamaz hale gelmiştir” şeklinde konuştu.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin aşağıdaki sorulara yanıt vermesini istedi:

1-Sağanak yağış, dolu ve sel sonuncunda Aydın genelinde toplam kaç dekar tarım arazisinde zarar ortaya çıktığı tespit edilmiş midir?

2-Arazileri sular altında kalan veya ürünleri doludan etkilenen çiftçilerin karşılaştığı zararın giderilmesi için ne gibi tedbirler alınacaktır?

3-TARSİM primlerinin yüksek olması nedeniyle ürününü sigortalatamamış olan çiftçilerin zararlarının da sigorta kapsamına alınması değerlendirilmekte midir?

4-Çiftçilerin zararlarının karşılanması amacıyla kredi, sigorta, elektrik ve vergi gibi borçlarının ertelenmesi; zirai ilaç, gübre, fide gibi borçlarının afet fonundan ödenmesi yönünde bir çalışma yapılmakta mıdır?

5-Geçmiş yıllarda aynı bölgelerde yaşanan benzer sel ve dere taşkınlarına karşı önlem alınmamış olmasının gerekçeleri nedir?

6-Yaşanan felakete neden olan faktörlerin kalıcı bir şekilde ortadan kaldırılması için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

7-Yaşanan felaket nedeniyle oluşan hasarların giderilmesi ve kayıpların karşılanması; mal ve can güvenliği riske girmiş olan vatandaşlarımızın sıkıntılarının giderilmesi yaraların sarılması için başta Nazilli ve İncirliova olmak üzere zarar gören ilçelerin afet bölgesi ilan edilmesi düşünülmekte midir?

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.