Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

ADÜ’de üretilen İHA, TÜBİTAK yarışmasına katıldı

TEKNOLOJİ 24.11.2016 - 16:02, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 61005+ kez okundu.
 

ADÜ’de üretilen İHA, TÜBİTAK yarışmasına katıldı

Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) üretilen ilk İnsansız Hava Aracını (İHA) TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Aracı Türkiye Yarışması’na katıldı.

AYDIN- Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) ilk İnsansız Hava Aracını (İHA) üreten Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Kalkan, Yrd. Doç. Dr. Atilla Dönük ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 3. Sınıf öğrencileri Hacı Veli İlkkılıç ve Ali Can Erüst Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan’ı makamında ziyaret etti.  Katıldıkları Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun düzenlediği  (TÜBİTAK) Uluslararası İnsansız Hava Aracı Türkiye Yarışması” hakkında bilgiler veren İHA ekibi, destekleri için Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan’a teşekkürlerini sundu. ADÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 3. Sınıf öğrencileri Hacı Veli İlkkılıç ve Ali Can Erüst kurmuş oldukları “The Air Benders - ADU UAV” takımı ile TÜBİTAK tarafından birincisi organize edilen Uluslararası İnsansız Hava Aracı Türkiye Yarışması’nda ADÜ’yü temsil etti. Yurtiçi ve yurtdışından 150’nin üzerinde takımın başvurduğu yarışmada,  gerekli şartları sağlayan takımlar final etabına davet edildi. Yarışmanın 10-16 Ekim 2016 tarihlerinde Gebze Teknoloji Üniversitesi Çayırova Kampüsünde gerçekleştirilen final etabına Adnan Menderes Üniversitesi’nin de katıldığı toplam 30 üniversite ve 70 farklı takımın yer aldığı etaba yurtdışından ise 5 değişik ülkeden 5 takım katıldı. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin desteği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Kalkan’ın akademik danışmanlığıyla tasarladıkları İHA ile yarışmaya katılan ADÜ öğrencileri, yarışmada önceden tanımlanan parkur tamamlama ve yük taşıma ve de boşaltma görevlerini eksiksiz olarak tamamlayarak Aydın’ı başarıyla temsil etti. ADÜ’nün maddi desteği ile tasarlanan 4 pervaneli, 2 kameralı yük taşıma ve boşaltma özelliğine sahip İHA (Unmanned Air Vehicle -UAV)’nın yazılımı öğrenciler tarafından geliştirildi. Tasarım aşaması hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Kalkan, “İnsansız Hava Araçları tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. İHA’lar günümüzde askeri uygulamalardan, görüntü toplamaya, orman yangını tespitinden zirai ürün takibine kadar birçok alanda hayatımızın içine girmiştir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü olarak, öğrencilerimizin bu teknolojiyi tasarlayabiliyor olduklarını görmek bizler için sevindiricidir. TÜBİTAK tarafından organize edilen bu yarışmada Üniversitemizi, Rektörlüğümüzün sağladığı maddi destek ve öğrencilerimizin kişisel çabaları ile temsil ettik” diye konuştu. İHA tasarımının yanında, İHA’yı iyi kullanabilmenin de çok önemli olduğunu belirten UAV takım pilotu Hacı Veli İlkkılıç, bu amaçla uzun süreler arazide İHA ile denemeler yaptığını ve İHA’yı çok iyi tanıdığını belirtti. Dron olarak bilinen “Floureon Fx 10 Mini” ile de çalışmalar yaptığını belirten Hacı Veli İlkkılıç, yanında getirdiği küçük dronu Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan’a sundu.
Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) üretilen ilk İnsansız Hava Aracını (İHA) TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Aracı Türkiye Yarışması’na katıldı.

AYDIN- Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) ilk İnsansız Hava Aracını (İHA) üreten Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Kalkan, Yrd. Doç. Dr. Atilla Dönük ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 3. Sınıf öğrencileri Hacı Veli İlkkılıç ve Ali Can Erüst Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan’ı makamında ziyaret etti.  Katıldıkları Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun düzenlediği  (TÜBİTAK) Uluslararası İnsansız Hava Aracı Türkiye Yarışması” hakkında bilgiler veren İHA ekibi, destekleri için Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan’a teşekkürlerini sundu.

ADÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 3. Sınıf öğrencileri Hacı Veli İlkkılıç ve Ali Can Erüst kurmuş oldukları “The Air Benders - ADU UAV” takımı ile TÜBİTAK tarafından birincisi organize edilen Uluslararası İnsansız Hava Aracı Türkiye Yarışması’nda ADÜ’yü temsil etti. Yurtiçi ve yurtdışından 150’nin üzerinde takımın başvurduğu yarışmada,  gerekli şartları sağlayan takımlar final etabına davet edildi. Yarışmanın 10-16 Ekim 2016 tarihlerinde Gebze Teknoloji Üniversitesi Çayırova Kampüsünde gerçekleştirilen final etabına Adnan Menderes Üniversitesi’nin de katıldığı toplam 30 üniversite ve 70 farklı takımın yer aldığı etaba yurtdışından ise 5 değişik ülkeden 5 takım katıldı.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin desteği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Kalkan’ın akademik danışmanlığıyla tasarladıkları İHA ile yarışmaya katılan ADÜ öğrencileri, yarışmada önceden tanımlanan parkur tamamlama ve yük taşıma ve de boşaltma görevlerini eksiksiz olarak tamamlayarak Aydın’ı başarıyla temsil etti. ADÜ’nün maddi desteği ile tasarlanan 4 pervaneli, 2 kameralı yük taşıma ve boşaltma özelliğine sahip İHA (Unmanned Air Vehicle -UAV)’nın yazılımı öğrenciler tarafından geliştirildi.

Tasarım aşaması hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Kalkan, “İnsansız Hava Araçları tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. İHA’lar günümüzde askeri uygulamalardan, görüntü toplamaya, orman yangını tespitinden zirai ürün takibine kadar birçok alanda hayatımızın içine girmiştir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü olarak, öğrencilerimizin bu teknolojiyi tasarlayabiliyor olduklarını görmek bizler için sevindiricidir. TÜBİTAK tarafından organize edilen bu yarışmada Üniversitemizi, Rektörlüğümüzün sağladığı maddi destek ve öğrencilerimizin kişisel çabaları ile temsil ettik” diye konuştu.

İHA tasarımının yanında, İHA’yı iyi kullanabilmenin de çok önemli olduğunu belirten UAV takım pilotu Hacı Veli İlkkılıç, bu amaçla uzun süreler arazide İHA ile denemeler yaptığını ve İHA’yı çok iyi tanıdığını belirtti. Dron olarak bilinen “Floureon Fx 10 Mini” ile de çalışmalar yaptığını belirten Hacı Veli İlkkılıç, yanında getirdiği küçük dronu Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan’a sundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.