Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Adnan Menderes Müzesi’nde önemli gelişme

EKONOMİ 25.01.2016 - 15:44, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3009+ kez okundu.
 

Adnan Menderes Müzesi’nde önemli gelişme

Demokrasi şehidi merhum Başbakan Adnan Menderes Müzesi’nin Aydın’da açılmamasına karar verilmesinin ardından bilgi, belge ve fotoğraflar için Adnan Menderes Üniversitesi ile birlikte Türkiye’de 6 üniversite ile de işbirliğine gidildiği belirtildi.

Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Kültür ve Turizm Bakanlığının Aydın da eski Arkeoloji müzesinin yerinde Adnan Menderesin Müzesini yapılması karanının ardından Valiliğin himayesinde çalışmaları başlatıldığını ifade etti. Bilim Danışma Komisyonu çalışmaları Adnan Menderes Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi,  Pamukkale Üniversitesi, Siirt Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi’nden ilgili öğretim üyeleri ile çalışmaların sürdüğünü ifade eden Aktakka, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın görev vermesi ile beraber biz bu çalışmamızı Valiliğimizin himayesinde devam ettiriyoruz. Bunun la ilgili olarak önce bir yer tespiti yapıldı. Bu yer bizim eski arkeoloji müzemiz olarak belirlendi. Yer tespitinin ardından bakanlığımız tarafından buranın Adnan Menderes Müzesi olarak teşhir tanziminin yapılması için proje ihalesi yapıldı. Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak Adnan Menderes Üniversitesi ile beraber bir çalışma başlattık. Bu çalışmamız Adnan Menderes ile ilgili bilgi, belge, fotoğraflar ve eşyaların tespitinin derlenmesiydi. Valilikte düzenlenen basın toplantısı ile bu çalışmalarımızı kamuoyu ile paylaştık. Elinde Adnan Menderes ile ilgili bilgi, belge, fotoğraf ve eşya varsa müdürlüğümüzle irtibata geçmelerini ve bu değerlendirmelerden sonra derleme yapacağımızı belirttik” dedi. ARŞİV ÇALIŞMALAR’DA NİHAİ SONUCA VARIYORUZ Yapılan çalışmalar esnasında kesin ve nihai sonuca varılan arşiv çalışmaların olduğunu ifade eden Aktakka, “Bu arşiv çalışmalarımız Türkiye Büyük Millet Meclisi arşivinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Cumhuriyet Müzesi arşivinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Milli Kütüphanesinde, Anadolu Ajansında, TRT’de,  Genel Kurmay arşivinde Ankara da elemanlarımız çalışmaları yaptılar. Bu çalışmalar neticesinde çok sayıda bilgi, belge ve fotoğraf elde edildi. Bu ede ettiklerimizle oluşturmuş olduğumuz Bilim Danışma Komisyonunca değerlendirmeler yapıldı. Bilim Danışma Komisyonumuz, üniversitelerde Adnan Menderes ile ilgili çalışmaları bulunan ve yayım yapmış öğretim görevlilerle ortaklaşa çalışmalar yürütülüyor” dedi. Bilim Danışma Komisyonu çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Aktakka, “Bu çalışmalar neticesinde müzemizde teşhir tanzimde oluşturulması gereken bölümler var. Bu bölümlere göre metin yazma, belge, fotoğraf ile teşhir tanzim yapılması konusunda toplantı yapıldı. Bu toplantıda üniversiteler kendine düşen bölümlerde hazırlamış oldukları bilgileri fotoğrafları ve belgeleri sundular. Bununla ilgili müzenin dört ana bölmede oluşmasına karar verildi. Bununla ilgili olarak ihalesi yapılan projenin Aralık ayın sonuna kadar sonuçlandırılacak” dedi. Aktakka, Aydın da yapımı gerçekleştirilecek olan müzenin birinci bölümde;  Adnan Menderes, ailesi ve siyasete atılması, ikinci bölümde 950 seçimleri ve iktidar yılları, üçüncü bölümde 1960 yassa ada duruşmaları ve dördüncü bölümde idam ve sonrasını içerdiğini sözlerine ekledi.
Demokrasi şehidi merhum Başbakan Adnan Menderes Müzesi’nin Aydın’da açılmamasına karar verilmesinin ardından bilgi, belge ve fotoğraflar için Adnan Menderes Üniversitesi ile birlikte Türkiye’de 6 üniversite ile de işbirliğine gidildiği belirtildi.

Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Kültür ve Turizm Bakanlığının Aydın da eski Arkeoloji müzesinin yerinde Adnan Menderesin Müzesini yapılması karanının ardından Valiliğin himayesinde çalışmaları başlatıldığını ifade etti.

Bilim Danışma Komisyonu çalışmaları Adnan Menderes Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi,  Pamukkale Üniversitesi, Siirt Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi’nden ilgili öğretim üyeleri ile çalışmaların sürdüğünü ifade eden Aktakka, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın görev vermesi ile beraber biz bu çalışmamızı Valiliğimizin himayesinde devam ettiriyoruz. Bunun la ilgili olarak önce bir yer tespiti yapıldı. Bu yer bizim eski arkeoloji müzemiz olarak belirlendi. Yer tespitinin ardından bakanlığımız tarafından buranın Adnan Menderes Müzesi olarak teşhir tanziminin yapılması için proje ihalesi yapıldı. Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak Adnan Menderes Üniversitesi ile beraber bir çalışma başlattık. Bu çalışmamız Adnan Menderes ile ilgili bilgi, belge, fotoğraflar ve eşyaların tespitinin derlenmesiydi. Valilikte düzenlenen basın toplantısı ile bu çalışmalarımızı kamuoyu ile paylaştık. Elinde Adnan Menderes ile ilgili bilgi, belge, fotoğraf ve eşya varsa müdürlüğümüzle irtibata geçmelerini ve bu değerlendirmelerden sonra derleme yapacağımızı belirttik” dedi.

ARŞİV ÇALIŞMALAR’DA NİHAİ SONUCA VARIYORUZ

Yapılan çalışmalar esnasında kesin ve nihai sonuca varılan arşiv çalışmaların olduğunu ifade eden Aktakka, “Bu arşiv çalışmalarımız Türkiye Büyük Millet Meclisi arşivinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Cumhuriyet Müzesi arşivinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Milli Kütüphanesinde, Anadolu Ajansında, TRT’de,  Genel Kurmay arşivinde Ankara da elemanlarımız çalışmaları yaptılar. Bu çalışmalar neticesinde çok sayıda bilgi, belge ve fotoğraf elde edildi. Bu ede ettiklerimizle oluşturmuş olduğumuz Bilim Danışma Komisyonunca değerlendirmeler yapıldı. Bilim Danışma Komisyonumuz, üniversitelerde Adnan Menderes ile ilgili çalışmaları bulunan ve yayım yapmış öğretim görevlilerle ortaklaşa çalışmalar yürütülüyor” dedi.

Bilim Danışma Komisyonu çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Aktakka, “Bu çalışmalar neticesinde müzemizde teşhir tanzimde oluşturulması gereken bölümler var. Bu bölümlere göre metin yazma, belge, fotoğraf ile teşhir tanzim yapılması konusunda toplantı yapıldı. Bu toplantıda üniversiteler kendine düşen bölümlerde hazırlamış oldukları bilgileri fotoğrafları ve belgeleri sundular. Bununla ilgili müzenin dört ana bölmede oluşmasına karar verildi. Bununla ilgili olarak ihalesi yapılan projenin Aralık ayın sonuna kadar sonuçlandırılacak” dedi.

Aktakka, Aydın da yapımı gerçekleştirilecek olan müzenin birinci bölümde;  Adnan Menderes, ailesi ve siyasete atılması, ikinci bölümde 950 seçimleri ve iktidar yılları, üçüncü bölümde 1960 yassa ada duruşmaları ve dördüncü bölümde idam ve sonrasını içerdiğini sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.