Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Isınma faturasında jeotermal tasarruf

EKONOMİ 13.05.2019 - 15:27, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3780+ kez okundu.
 

Isınma faturasında jeotermal tasarruf

Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye, döviz ve petrol fiyatındaki artışa paralel olarak bu yıl ısınma için daha fazla fatura ödemek zorunda kaldı,fakat ısınma ihtiyacını yerli kaynaklarla karşılayan iller ve ilçeler yok değil.

AYDIN- Bazı ilçeleri jeotermal kaynaklarla ısınan Aydın, İzmir, Denizli ve Afyonkarahisar bu şehirlerin başında geliyor. Bugün Ege’de yaklaşık 120 bin konut, jeotermal kaynaklarla ısınıyor. Jeotermal kaynaklar hem bu şehirlerde yaşayan vatandaşların daha az fatura ödemesini sağlıyor hem de çevre kirliliğinin önlenmesine yardımcı oluyor. Jeotermal enerjinin üretim maliyeti, diğer enerji kaynaklarına göre daha düşük. Entegre kullanımlar sözkonusu olduğunda maliyet daha da düşüyor. Öte yandan jeotermal, yerli bir kaynak olduğu için yurtdışına para transferinin de önüne geçilmiş oluyor. Bu nedenle, jeotermal kaynaklar ile ısıtmanın yaygınlaştırılmasının, cari açığın azalmasına büyük katkı yapacağı düşünülüyor. Uzmanlar, 2023 yılında Türkiye’de 1 milyon konutun jeotermal kaynaklarla ısınabileceğini belirtiyorlar. Mevcut potansiyellere göre yapılan değerlendirmede Ege Bölgesi’nde, jeotermalle ısıtılabilecek konut sayısının illere göre dağılımı, İzmir’de yaklaşık 250 bin, Aydın’da 200 bin, Denizli’de 120 bin, Afyonkarahisar ve civarında 55 bin, Manisa’da 45 bin, Kütahya ve civarında 27 bin, Balıkesir ve civarında 27 bin ev olarak öngörülüyor. KULLANANLAR MEMNUN Jeotermal ısıtmadan en çok yararlanan ilçelerden ikisi İzmir’de yer alan Balçova ve Narlıdere. Bu ilçelerde halen 15 bin konut jeotermal ile ısıtılıyor. Bölgede üretim kuyusu olarak kullanılan 8 kuyudan, üretim sıcaklığı 83 derece ile 135 derece aralığında değişen jeotermal akışkan elde ediliyor. Bu sayede Balçova’ya 80-90 derece arasında sıcaklıkta su verilebiliyor. Jeotermalin ısıtmada kullanıldığı bir başka yer, Manisa’nın Salihli İlçesi. Salihli’de yaklaşık 5 bin konut jeotermal kaynaklarla ısıtılıyor. Salihli sakinlerinin yüzde 66’sı, belediyenin jeotermal hizmetlerinin başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü belirtiyorlar. Devlet Planlama Teşkilatı’nın öngörülerine göre Türkiye’deki konutların yüzde 30’unun jeotermal kaynaklarla ısıtılması mümkün. Bu da, 5 milyar metreküp doğalgaza eşdeğer bir büyüklüğe karşılık geliyor. JESDER ise bu oranın yüzde 90’lara ulaşılabileceğini öngörüyor. Bu seviyenin karşılığı doğalgaz ise 15 milyar metreküp olarak hesap ediliyor. Kısaca, ısıtmada jeotermal potansiyelin hayata geçirilmesi durumunda doğalgaz faturasında büyük bir tasarruf sağlamak mümkün görünüyor.
Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye, döviz ve petrol fiyatındaki artışa paralel olarak bu yıl ısınma için daha fazla fatura ödemek zorunda kaldı,fakat ısınma ihtiyacını yerli kaynaklarla karşılayan iller ve ilçeler yok değil.

AYDIN- Bazı ilçeleri jeotermal kaynaklarla ısınan Aydın, İzmir, Denizli ve Afyonkarahisar bu şehirlerin başında geliyor. Bugün Ege’de yaklaşık 120 bin konut, jeotermal kaynaklarla ısınıyor. Jeotermal kaynaklar hem bu şehirlerde yaşayan vatandaşların daha az fatura ödemesini sağlıyor hem de çevre kirliliğinin önlenmesine yardımcı oluyor.

Jeotermal enerjinin üretim maliyeti, diğer enerji kaynaklarına göre daha düşük. Entegre kullanımlar sözkonusu olduğunda maliyet daha da düşüyor. Öte yandan jeotermal, yerli bir kaynak olduğu için yurtdışına para transferinin de önüne geçilmiş oluyor. Bu nedenle, jeotermal kaynaklar ile ısıtmanın yaygınlaştırılmasının, cari açığın azalmasına büyük katkı yapacağı düşünülüyor.

Uzmanlar, 2023 yılında Türkiye’de 1 milyon konutun jeotermal kaynaklarla ısınabileceğini belirtiyorlar. Mevcut potansiyellere göre yapılan değerlendirmede Ege Bölgesi’nde, jeotermalle ısıtılabilecek konut sayısının illere göre dağılımı, İzmir’de yaklaşık 250 bin, Aydın’da 200 bin, Denizli’de 120 bin, Afyonkarahisar ve civarında 55 bin, Manisa’da 45 bin, Kütahya ve civarında 27 bin, Balıkesir ve civarında 27 bin ev olarak öngörülüyor.

KULLANANLAR MEMNUN

Jeotermal ısıtmadan en çok yararlanan ilçelerden ikisi İzmir’de yer alan Balçova ve Narlıdere. Bu ilçelerde halen 15 bin konut jeotermal ile ısıtılıyor. Bölgede üretim kuyusu olarak kullanılan 8 kuyudan, üretim sıcaklığı 83 derece ile 135 derece aralığında değişen jeotermal akışkan elde ediliyor. Bu sayede Balçova’ya 80-90 derece arasında sıcaklıkta su verilebiliyor.

Jeotermalin ısıtmada kullanıldığı bir başka yer, Manisa’nın Salihli İlçesi. Salihli’de yaklaşık 5 bin konut jeotermal kaynaklarla ısıtılıyor. Salihli sakinlerinin yüzde 66’sı, belediyenin jeotermal hizmetlerinin başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü belirtiyorlar.

Devlet Planlama Teşkilatı’nın öngörülerine göre Türkiye’deki konutların yüzde 30’unun jeotermal kaynaklarla ısıtılması mümkün. Bu da, 5 milyar metreküp doğalgaza eşdeğer bir büyüklüğe karşılık geliyor. JESDER ise bu oranın yüzde 90’lara ulaşılabileceğini öngörüyor. Bu seviyenin karşılığı doğalgaz ise 15 milyar metreküp olarak hesap ediliyor. Kısaca, ısıtmada jeotermal potansiyelin hayata geçirilmesi durumunda doğalgaz faturasında büyük bir tasarruf sağlamak mümkün görünüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.